A szőlőlé legalább olyan jó, mint a vörösbor

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító és Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Bizonyos kutatások szerint egészséges felnőtt emberek körében napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a szőlőlé fogyasztása is hasonló előnyökkel rendelkezik-e.

A vörösbor előnyös hatásai csak abban az esetben érvényesülhetnek, ha a fogyasztás valóban mértékletes, ami férfiaknál napi maximum 2, nőknél napi maximum 1 dl-t jelent. Ezzel ellenben, ha valaki például a héten csak egyszer iszik vörösbort, de akkor mondjuk 6 dl-t, azzal nemhogy nem tesz jót az egészségének, hanem még árt is. Mind a megengedett mennyiséget meghaladó rendszeres és mind az egyszeri mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyes és olyan súlyos következményekkel járhat, mint a májkárosodás, különféle daganatos betegségek kialakulásának fokozott kockázata, valamint az alkoholmérgezés és még sorolhatnánk. A vörösbor kapcsán azt se feledjük, hogy vannak olyan betegségek és állapotok, amelyek mellett abszolút tilos fogyasztani, ilyen például a cukorbetegség, a májbetegségek és egyéb emésztőrendszeri betegségek, a már meglévő szív- és érrendszeri betegségek, a migrén, az alkohol- vagy a hisztaminintolerancia, gyógyszerszedés, valamint a terhesség és a szoptatás időszaka.

Miért jobb választás a szőlőlé, mint a bor?

Lévén, hogy a vörösbor leginkább „szívbarát” összetevői – a rezveratrol (resveratrol) és a flavonoidok – a piros (vörös) és kék szőlőfajtákból készült szőlőlevekben is nagy mennyiségben jelen vannak, fölösleges lenne kitenni magunkat a vörösborban lévő alkohol káros hatásainak, akkor is, ha egyébként alapbetegségtől mentes, egészséges felnőtt emberek vagyunk. A szőlőlevet ráadásul a betegek, a kismamák, a sofőrök és a gyerekek is bátran fogyaszthatják.

Egymástól független kutatások kimutatták, hogy a vörösborhoz hasonlóan a szőlőlé is csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét és az LDL (rossz koleszterin) lerakódását a koszorúerekben, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett már két héten át tartó, rendszeres szőlőléfogyasztás után is jelentősen javul a vérkeringés és csökken az LDL oxidációja. (Az oxidált LDL károsítja a legnagyobb mértékben az artériákat.) A napi szőlőléfogyasztás mindemellett csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

A Washingtonban található Georgetowni Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a szőlőlében lévő antioxidánsok (amilyen a rezveratrol és a flavonoidok is) megkötik a szabad gyököket, ezzel védve az érfalakat. 20 önkéntes alany két héten át napi kb. 2 csésze pirosszőlő-levet fogyasztott, és az ezt követően mért E-vitamin-szint a vérükben átlagosan 13%-kal emelkedett a két héttel korábbihoz képest. Ezzel egy időben a véralvadási rendszer aktivitása, a vérlemezkék összetapadási valószínűsége (és ezzel együtt a vérrögképződés kockázata) is csökkent, valamint az antioxidánsok hosszabban tudták kifejteni védő hatásukat az érfalakra. Ebben a kutatásban azt is kimutatták, hogy a szőlőléből izolált egyes flavonoidok nem mindig rendelkeznek ugyanazzal a hatással, mint a teljes szőlőlé. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az egész gyümölcsben lévő hasznos anyagok támogatják, erősítik egymás hatását.

Mindenkit óva intünk azonban attól, hogy meglévő betegségeire szedett gyógyszereit szőlőlére cserélje! A szőlő- és szőlőléfogyasztás az egészéges és változatos étrend részeként előnyös tulajdonságaival segíthet az egészségmegőrzésben, de nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést!

Válasszunk 100%-os gyümölcslevet, ami tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat is, amit maga a szőlő! Mindenképpen kerüljük a hozzáadott cukrot, színezéket, mesterséges ízfokozókat és egyéb adalékanyagokat tartalmazó változatokat!

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szőlő önmagában is magas cukortartalmú gyümölcs, így a szőlőlé fogyasztását se vigyük túlzásba, cukorbetegek emiatt csak mértékkel ihatják és szénhidráttartalmát számolniuk kell.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerzők: Bak Marianna, biológus szakfordító és Cs. K., fordító
Forrás: Warum Traubensaft besser ist als das Glas Rotwein (welt.de), Roter Traubensaft schützt Herz und Gefäße (wissenschaft.de), New York Times

Cikkajánló

Diagnózisra való várakozás
Diagnózisra való várakozás

Nagy stresszt okozhat.

Fájdalom és tavasz
Fájdalom és tavasz

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Allergiaközpont, WEBBeteg - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Segítség