A vérben lévő szabad hidroxi-D-vitamin szintje előre jelez számos betegséget

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és érrendszeri betegségek, rák és a csontritkulás kialakulásának nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe.

A D-vitaminnak (D-hormonnak is nevezik) számos formája vagy metabolitja létezik a szervezetben és ezeknek a metabolitoknak a teljes mennyiségét használják leggyakrabban az emberek D-vitamin-szintjének felmérésére.

A prohormon, a 25-hidroxi-D-vitamin 1,25-dihidroxi-D-vitaminná alakul, amelyet a D-vitamin aktív formájának tartanak szervezetünkben. A vérünkben található összes D-vitamin-metabolit több mint 99%-a fehérjékhez kötődik, így csak nagyon kis része szabad, biológiailag aktív. De éppen ezek a szabad, aktív formák alkalmasak arra, hogy előre jelezzék a páciens jelenlegi és jövőbeli egészségi kilátásait.

Dr. Leen Antonio, a belgiumi Leuven Egyetemi Kórházakból, és kollégáinak egy csoportja ezeket a szabad metabolitokat vizsgálta meg. Az úgynevezettt Európai Férfi Öregedési Tanulmányban 1970, 40-79 éves, közösségben élő férfitól gyűjtöttek be különböző adatokat. A D-vitamin összes és szabad metabolitjainak szintjét vetették össze a jelenlegi egészségi állapotukkal, figyelembe véve az esetlegesen zavaró tényezőket, beleértve az életkort, a testtömegindexet, a dohányzást és az önbevallás szerinti egészséget. Az elemzés azt mutatta ki, hogy csak a szabad 25-hidroxi-D-vitamin jelezte előre a jövőbeli egészségügyi problémákat, a szintén szabad 1,25-dihidroxi-D-vitaminnal szemben.

"Eddig a legtöbb tanulmány a teljes 25-hidroxi-D-vitamin-szint és az életkorral összefüggő betegségek és halálozások közötti összefüggésre összpontosított. Mivel az 1,25-dihidroxi-D-vitamin a D-vitamin aktív formája a szervezetünkben, lehetséges, hogy erősebb előrejelző a betegségek és a mortalitás szempontjából. Eddig az is vita tárgyát képezte, hogy meg kell-e mérni a teljes vagy a szabad D-vitamin-szintet. Adataink most azt sugallják, hogy mind a teljes, mind a szabad 25-hidroxi-D-vitamin-szint a legjobb mérőszám a férfiak jövőbeni egészségügyi kockázatára vonatkozóan“ – mondta Dr. Leen.

Az biztos, hogy ezek az adatok megerősítik: a D-vitamin-hiány negatív hatással van az általános egészségre, és előre jelezheti a magasabb halálozási kockázatot. De mivel ez egy megfigyelési tanulmány, a mögöttes mechanizmusok továbbra is meghatározatlanok. A vizsgálatban részt vevő férfiak halálának okairól egyelőre nem tudtunk konkrét ok-okozati információkat feltárni – tette hozzá.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Vitamin D levels in the blood can predict future health risks and early death (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Frissítve: 2021.11.10. 17:03, Megjelent: 2021.11.10. 17:03
Címkék: D-vitamin téma

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Érbetegségek
Érbetegségek

Növekvő súly, növekvő gondok.

Utazási betegség
Utazási betegség

Hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.