Brutális mennyiségben tűnt el zöldségeinkből a vitamin

szerző: Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató - Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
megjelent:

A zöldség vagy gyümölcs szó hallatán szinte mindenkinek a vitamin és az egészség ugrik be elsőnek, ami nem is csoda, hiszen a zamatos ízvilág mellett annak tudatában fogyasztjuk, hogy magas a vitamintartalmuk.

Az elmúlt években azonban több nemzetközi kutatás igazolta, hogy néhány évtized leforgása alatt drasztikusan lecsökkent a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek vitamin és tápanyagtartalma.

Az 50-es és 60-as években összegyűjtött adatok, valamint az erre vonatkozó tanulmányok egy részét Brian Halweil, a Worldwatch Institute kutatója “Still no free lunch” címen összegezte és vonta le 2007-ben azt a riasztó következtetést, hogy a gyümölcsök és zöldségek nem olyan táplálóak, mint korábban. Példaként említette, hogy az 1950-es évek 1db narancsának az akkoriból, tehát a 2007-es évek narancsaiból 21db felelt meg.

Sokkoló eredményt hozott egy friss hazai kutatás

Hajdú Péter táplálkozástudományi szakember, a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Phd hallgatója a napokban publikálta kutatásának eredményét. A szakember arra kereste a választ, hogy a szervezetünk számára rendkívül fontos B-vitaminokból pontosan mennyi található napjaink néhány zöldségében.

Három hazánkban is kedvelt és naponta fogyasztott, ismerten magas B-vitamin tartalommal rendelkező zöldség – a brokkoli, a sárgarépa és a spenót – került górcső alá egy erre szakosodott, akkreditált, nemzetközi laboratóriumban (SGS).

De miért is fontosak a zöldségekben keresett B-vitaminok?

A B2-vitamin más néven riboflavin egy olyan fontos vitamin, amely antioxidáns tápanyagként működik, ezért segít megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek kialakulást, valamint fontos szerepet játszik még számos anyagcserefolyamatban.

A B3-vitamin, amit niacin vitaminnak vagy niacinamidnak is hívnak, nemcsak szervezetünk energiaellátásában vállal jelentős részt, hanem óv a sejtszintű sérülés ellen, valamint fontos az egészséges szív és anyagcsere fenntartásában.

A B5-vitamint (pantoténsav) sokszor „stresszellenes” vitaminként aposztrofáljak, mivel a mellékvese hormonok termelésében játszik kulcsszerepet, valamint az immun- és idegrendszert is támogatja.

A B6-vitamin, más néven piridoxin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin. Részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, a fehérjeszintézisben, és ingerület átvívó anyagok, például a szerotonin szintézisében. Segít továbbá felszabadítani az elraktározott energiát és fenntartani az egészséges anyagcserét, az idegműködést, májfunkciót.

Mennyi a hivatalosan ajánlott napi vitamin adag?

A felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin bevitel referencia értékeket az alábbi táblázat szemlélteti:

vitamin

Forrás: (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet

Mit mutat számokban a realitás most, 2022-ben?

A Budapesten véletlenszerűen vásárolt, tehát nem reprezentatívnak számító zöldségek B-vitamin-tartalma – az akkreditált laboratórium által megállapított hivatalos vizsgálati eredmény alapján:

vitaminpótlás

Forrás: mért eredmény SGS Hungária Kft. Laboratórium

Mit is jelent mindez?

A fenti hivatalos laboreredmények tényszerűen azt mutatják, hogy a mért zöldségekben csak meglepően kis mértékben vannak B-vitaminok jelen.

Ha pedig az ajánlott napi B-vitamin adagot összevetjük a vizsgált zöldségek valós vitamintartalmával, akkor még szomorúbb képet kapunk, ugyanis ennyit kellene megennünk:

a) A B2-vitamin szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 7,77 kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 2,25 kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 1,18 kg-ot.

b) Az összes B-vitamin (B2, B3, B5, B6) szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 3,58 kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 1,67 kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 2,02 kg-ot.

c) Amennyiben pedig mindhárom zöldségből vegyesen fogyasztanánk, akkor 2,70 kg-mal kellene naponta megbirkózni.

Alternatívák, ha nem tudunk megenni egy teherautónyi zöldséget

A termeszét kínálta zöldségeken kívül más megoldás is van a vitaminbevitelre. Így például étrend-kiegészítők, tabletták/gyógyszerek vagy italok formájában, amelyek B-vitamin-tartalma sokkal magasabb lehet a zöldségekénél.

A választás rajtunk múlik, hogyan pótoljuk a napi szükséges B-vitaminokat, de az biztos, hogy szükségünk van rájuk, mert elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez.

(Szerző: Hajdú Péter, Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc), PhD hallgató)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Hüvelyszárazság
Hüvelyszárazság

Tabuk nélkül a hüvelyszárazságról. (x)

Megfázás
Megfázás

A legjobb a megfázás ellen a megelőzés.

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Segítség