Természetes vagy szintetikus vitamin? - Nem mindegy!

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

Az egyik fontos tényező, hogy a szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin.

Emellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, és mivel a fel nem szívódott, vízben oldódó vitaminok a vizelettel ürülnek, a vesét is megterhelhetik.

Aki valaha is tanult biokémiát, jól tudja, hogy a vitaminok működéséhez nem csupán a vitaminmolekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem.

Ráadásul a szintetikus vitaminok különböző adalékanyagokat tartalmaznak, melyek negatív hatással lehetnek a szervezetre, és megterhelhetik a májat is.

Nézzünk egy példát: Hogyan hasznosul a C-vitamin szervezetünkben?

Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját! Ha C-vitamint vásárolunk valahol, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal.

Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem mellette számos egyéb faktort is, például: bioflavonoidokat, K-, P-, J-faktort, aszkorbinogént, stb.

Ennek ismeretében már egyszerűen megérthető az, hogy szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja el. A felhasználásra nem kerülő aszkorbinsav a vizelettel távozik.

A C-vitaminhoz hasonlóan a többi vitamin hasznosulásához is egyéb faktorok szükségesek.

Ezen túl a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Például vasra van szükség a C-vitamin hasznosulásához, illetve szelén és C-vitamin együttes alkalmazására az E-vitamin felszívódásához. A szintetikus vitaminok fogyasztásakor erre a tényezőre nem mindig fordítunk figyelmet.

A teljes vitaminkomplexek

A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyagok és egyéb kofaktorok is megtalálhatók, ezért a legjobb természetes formában, az azokat tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztásával bevinni szervezetünkbe a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

Léteznek olyan vitaminkészítmények, melyek természetes növényi kivonatokat és teljes vitaminkomplexeket tartalmaznak, így ha kiegészítésre van szükség, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben.

Hogyan különböztessük meg a szintetikus és természetes vitaminokat?

Ha vitamint szeretnénk szedni, minden esetben érdemes megnézni, hogy egy készítmény természetes vagy szintetikus vitaminokat tartalmaz-e. Ehhez át kell tekintenünk az összetevőket, így megállapítható, hogy mennyi adalékanyagot tartalmaz egy készítmény, árulkodó információ a vitaminok RDA-értéke (napi javasolt beviteli mennyiség), és ha van rá időnk és lehetőségünk, annak is utánajárhatunk, hogy a gyártó természetes vagy szintetikus összetevőkkel dolgozik-e.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Felhasznált irodalom: Dr. Ben Kim: Synthetic vs. Natural Vitamins

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

Biszfenolok
Biszfenolok

Tippek, hogy hogyan kerüljük el a vegyszert.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség