Hormonnal a stressz ellen?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az oxitocin elnevezésű hormon nagy segítség lehet az agyunkban túltengő stresszhormonok ellen vívott harcban. Legújabb kutatások arra keresték a választ, milyen hatással van az említett anyagból egy-egy nagyobb dózis a párkapcsolatra.

Az oxitocin hormon szintjének növekedésével bizonyítottan javítható az emberek szociális magatartása, az anyag ugyanis nagy szerepet kap az agyunkban található stresszhormonok lebontásában - állapítja meg a Zürichi Egyetem egyik friss tanulmánya.

A vizsgálódások során összesen negyvenhét 20 és 50 év közötti pár vitatkozási szokásait elemezte egy svájci tudóscsoport - számol be a kutatásról a "Biological Psychiatry" című tudományos szaklap. A kutatók arra a korábbi megállapításra alapozták munkájukat, amely szerint az emlős állatok esetében az agyban található oxitocin mennyisége felelős az egyedek szociális viselkedéséért.

Hogy az anyag kisebb-nagyobb koncentációban tapasztalható hatását az emberek esetében is bebizonyítsák, olyan orrspray-ket osztottak ki a teszt résztvevői között, amelyekben vagy oxitocin vagy egy mindenféle hatás nélküli placebo volt megtalálható, s a használat után arra kérték a párokat, hogy olyan témákról beszélgessenek, amelyek általában puskaporos hordóhoz hasonló hatást fejtenek ki a mindennapokban.

Mindeközben a tudósok árgus szemekkel figyeltek minden apró jelre, így a pozitív viselkedési formákra is, mint a figyelem, megerősítés vagy mosolygás, de természetesen a negatív megnyilvánulásokra - mint a partner félbeszakítása, kritizálása vagy lekicsinylése - is azonnal lecsaptak.

Pozitívabb maradt a hozzáállás

A résztvevők között parázs vitákat is eredményező megfigyelések után a tudósok megállapították, hogy azok a párok, akik oxitocint vettek magukhoz, jobban kezelték a stresszhelyzetet, mint placebót kapott társaik.

A hormon jelentősen meghosszabbította a pozitív hozzáállás időszakát a vitatkozás alatt, amelyből a kutatók arra következtetnek, hogy ez az anyag felelős alapvetően a pozitív beállítódásért és a párkapcsolaton belüli stresszhelyzetekre adott reakcióért.

Egyes feltételezések szerint az oxitocin a kiegyensúlyozottabb párkapcsolatok esetében valószínűleg jóval nagyobb koncentrációban van jelen, s ez biológiai magyarázatot szolgáltathat arra is, hogy a harmonikus kapcsolatok miért is hatnak szintén pozitívan az abban résztvevők egészségi állapotára is.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás: welt.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.