Melyik a legfinomabb tofu?

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

Attól függ, kitől kérdezzük. A választás ízlés dolga. Az viszont tény, hogy a tofu egyike azon növényi eredetű élelmiszereknek, amelyeknek magas a viszonylag jó minőségű fehérjetartalma, ugyanakkor pedig alacsony a zsír- és szénhidráttartalma.

Éppen ezért ez a szójababból készült, és mára már itthon is meghonosodott étel ma már nem feltétlen csak a vegetáriánusok és vegánok étrendjét gazdagíthatja. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenesen elérhető terméktesztjéből most 10 termékről tudhatunk meg részletes információkat. Ha valami könnyedebb falatért nyúlnánk ebben a nagy melegben, érdemes átböngészni a tesztet vásárlás előtt.

Egészen pontosan 3 marinált és 7 füstölt tofu részletes laboreredményei érhetőek most el ingyenesen. A 7 füstölt termék közül az egyik egy csicseriborsó tofu, ami kakukktojásnak számít, viszont érdekességként, illetve a szójára allergiás fogyasztók számára ez is bekerült a tesztbe.

Négy fő szempont szerint vizsgálták a termékeket laboratóriumban.

Tápérték

Megmérték a tofuk fehérje-, zsír- és sótartalmát. A Lidl/Vemondo marinált tofu sótartalma bizonyult a legmagasabbnak a mezőnyben. Ha szeretnénk odafigyelni az alacsony sóbevitelre, ennek az értékelési szempontnak a figyelembevétele is fontos lehet. A legmagasabb zsírtartalmat az Alnatura füstölt tofu esetében mérték. Szintén ez a termék bizonyult a legfehérjegazdagabbnak is. S a tapasztalatok szerint minél zsírosabb a tofu, annál ízletesebbnek értékelték a tesztelők.

Címke adatok pontossága

A tápérték adatokhoz szorosan kapcsolódik a címkén feltüntetett információk pontossága. Ugyanis ebben az esetben annál magasabb pontszámot kaptak a tesztelt tofuk, minél inkább stimmelt a mért és a címkén a tápértéktáblázatban feltüntetett adatok értéke. Egy kis eltérést minden termék esetében tapasztaltak a tesztelők. A legnagyobb szórást a sótartalom esetében figyelték meg. Az Alnatura füstölt tofu kivételével minden termékben vagy több vagy kevesebb só jelenlétét mérték, mint amennyit a címke szerint tartalmaznia kellene. A Lidl/Vermondo marinált tofu például 1 g helyett 1,87 g sót tartalmazott 100 g termékben.

A tesztelt tofuk mért sótartalma 0,3 – 1,87 g/100g közötti értékeket mutatott. A termékek fehérje és zsírtartalma az esetek többségében kicsit több volt, mint a hivatalosan megadott adat. A mért értékek 13,9 – 20,20 g/100g között mozogtak a fehérjetartalom, és 7,8 – 10,30 g/100g között zsírtartalom esetében. Ezektől az értékektől csak a csicseriborsó készült Zeevi füstölt kofu tért el jelentősen adottságaiból adódóan (4,2 g fehérje, 1,6 g zsír).

Érzékszervi sajátosságok

A következő jellemzőket minősítették: általános kinézet; állag; kellemes illat; az illat és íz intenzitása; szilárdság; lédússág; kellemes íz; a kesernyés és hüvelyes íz intenzitása; a füstös íz intenzitása vagy a pácolás kellemessége; zsírosság; valamint az esetleges utóízek intenzitása. Jól látszik, hogy az íz kellemessége itt csak egy alszempont a sok egyéb objektív vizsgálati tényező mellett. Ha tudjuk, hogy mi például jellemzően inkább a lédús, erős ízintenzitású tofut kedveljük, ez alapján is kereshetünk a termékek között. Ebben az esetben például a Tesco/Plant Chef marinált tofu lehet nálunk a nyerő a tesztben vizsgáltak közül.

Mikrobiológiai megfelelőség

A teszt során a Bacillus cereus baktériumok jelenlétét vizsgálták a termékekben. A baktérium fertőzött alapanyagokon keresztül kerülhet az élelmiszerekbe, ráadásul ez egy olyan fajta, ami a magas hőmérsékletnek is ellenáll. Hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Jó hír, hogy egyik vizsgált mintában sem volt megtalálható, így mikrobiális szempontból minden tofu rendben volt.

A tesztelt termékek átlagára 420 Ft és 3000 Ft között mozgott tömbönként a teszt publikálásakor. Különböző súlyú kiszerelésekben kaphatóak, ezért talán beszédesebb az egy kg-ra vonatkoztatott áruk, amely 2300 Ft-tól 15000 Ft-ig terjed.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.