Veszélyes kialvatlanul útnak indulni!

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Tombol a nyár, ilyenkor szinte mindannyian tervezünk rövidebb, illetve hosszabb utazásokat. Az odafele vezető úton sokan választják az éjszakai vezetést, hiszen minél hamarabb szeretnének az úti célhoz érkezni. A sofőrök ilyenkor hajlamosak figyelmen kívül hagyni testük szükségleteit, ami az alvásszakértők szerint kifejezetten ártalmas lehet.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos. Sokszor azonban már jóval az utazás előtt nem alszunk eleget: több a munkahelyi feladat a szabadságolások miatt, illetve jó néhány otthoni teendőt is szeretnénk letudni nyaralás előtt. Nem beszélve a nyaraláshoz szükséges felszerelések utolsó pillanatban történő beszerzéséről. Az alvásmegvonás tipikus példája, amikor az utazást megelőző este sokáig fentmaradunk, másnap pedig kora hajnalban indulunk.

Gyakran előfordul az is, hogy a sofőr késő estig ébren marad és éjszaka vezet. Mindkét helyzet jelentős alváshiányt okozhat, mely nagy fokú álmosság, fáradtság formájában jelentkezik. Ezekhez hozzáadódhat még az indulás körüli stressz is.

Amikor a sofőr kialvatlan, különösen veszélyes az éjszakai vezetés

Ha ehhez rendkívüli időjárási körülmények társulnak, az még fokozottabb éberséget igényel. Az éjjeli utazás során a folyamatos figyelmet rendkívül nehéz fenntartani – a helyzeten a monoton útszakaszok, kisebb forgalom és az alvó családtagok sem könnyítenek. Az éjszaka történő közlekedési balesetek többsége pont ezért úgynevezett egy járműves: a legfőbb okuk ugyanis, hogy a sofőr elalszik a volánnál és letér az útról, illetve belehajt az út mellett álló fába, épületbe stb.

Fogadja meg az alábbi tanácsokat a balesetek elkerülése érdekében!

Ahhoz, hogy elkerüljük a kormánynál elalvást, nem szabad figyelmen kívül hagyni az álmosságra utaló jeleket: a csukódó szemeket, az ébrenlétre való képtelenséget. A szakértők azt javasolják, hogy a vezetők ilyenkor cseréljenek, illetve álljanak meg pihenni.

A koffeinfogyasztás nem jelent megoldást, hiszen az csak rövid ideig tartó ébrenléthez alkalmas. Hosszabb úthoz arányosan több kávé, energiaital bevitele nem ajánlatos, hiszen a nagy koffeinadagok éppen ellentétes hatást váltanak ki: amikor lehetőség adódik rá, nehezebben megy majd az elalvás és romlik az alvás minősége is.

Az alvásszakértők szerint a kialvatlanság elkerülésének legjobb módja mindössze annyi, hogy aludjunk, és tegyük ezt rendszeresen, a számukra szükséges mennyiségben és nyugodt körülmények között. Tiszteljük testünk szükségleteit, és ne feszítsük túl a húrt.

Út közben pedig inkább tartsunk pihenőt, és érkezzünk meg biztonságban, minthogy egyáltalán ne érkezzünk meg.

Pihentető nyaralást mindenkinek!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Felhasznált irodalom: Sleep expert warns against drowsy driving on road trips (Mecial Xpress)

Cikkajánló

Aloe
Aloe

Egy közismert, de alig ismert gyógynövény.

Milyen a jó iskolatáska?
Milyen a jó iskolatáska?

Előzzük meg a hátfájást!

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K. fordító és Bak Marianna biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.