Új, nem hivatalos ajánlás a D-vitamin-fogyasztásról

DRportal
megjelent:

Új ajánlás látott napvilágos a D-vitamin megelőzési célú alkalmazásáról, amit egy nemzetközi multidiszciplináris munkacsoport adta ki. Az ajánlás a túl gyakori D-vitamin-szint tesztelés és az indikáció nélküli vitaminbevitel mellőzését javasolja.

A vizsgálatban az amerikai, holland, ír, brazil és új-zélandi szakértők az életkori sajátosságokra és bizonyos betegcsoportokra fókuszáltak. Meghatározták a gyermekkori (1-18 év) és a felnőttkori (19-49 év, 50-74 év, 75- év) szükségleteket, illetve kitértek a terhesek és a prediabéteszesek D-vitamin igényére.

Az ajánlás speciális pontjai a következők:

  • Gyermekkorban javasolt D-vitmin pótlás az angolkór és a légúti fertőzések, nátha megelőzésére, aminek dózisa átlagosan 1200 IU (nemzetközi egység).
  • Az 50 éven aluli felnőtt népességben általánosságban nem javasolt a D-vitamin megelőzési célú pótlása, feltételezve a napi legalább 600 IU étrendi bevitelt. Ugyanezen korosztályban csak akkor javasolt a D-vitamin szint tesztelése, ha D-vitamin hiányt eredményező krónikus betegség fennállása indokolja. Egészséges felnőttekben nem indokolt a D-vitamin szint rutinszerű ellenőrzése.
  • Az 50-74 éves korosztályban nem javasolt a rutinszerű D-vitamin pótlás, mivel feltételezhető a napi beviteli minimum (50-70 év: 600 IU, 70 év felett: 800 IU) elérése az étrenddel. A D-vitamin szint laboratóriumi tesztelése csak krónikus betegeknél indokolt.
  • 75 éves korban vagy afelett javasolt az D-vitamin pótlás, ami hozzájárulhat az élettartam meghosszabbításához. A javasolt dózis átlagosan 900 IU. A D-vitamin szint rutin ellenőrzése ebben a korosztályban is a krónikus betegek számára indokolt.
  • Terhesség esetén egyértelműen javasolt a rutin D-vitamin pótlás, mert ezáltal csökkenthető a preeclampsia (terhességi toxémia), a magzati halálozás, a koraszülés, a kis születési súly. Az átlagos pótlás ebben az esetben napi 2500 IU dózisban javasolt.
  • Prediabétesz esetén a kiegészítő D-vitamin-bevitel ugyancsak javasolt a 2-es típusú diabetes kialakulásának és progressziójának csökkentésére, aminek dózisa átlagosan 3500 IU.

Összegezve megállapításaikat: a rutinszerű D-vitamin-pótlás gyermekkorban, 75 év felett, illetve terhesség és prediabétesz esetén javasolt. Más életkorban akkor, ha azt valamilyen speciális körülmény, krónikus betegség, vagy különösen vitaminszegény, egyoldalú táplálkozás indokolttá teszi.

Lásd még Hogyan pótolható a D-vitamin?

Forrás: Demay MB, Pittas AG, Bikle DD et al: Vitamin D for the Prevention of Disease: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2024 Jun 3:dgae290. doi: 10.1210/clinem/dgae290.

(DRportal)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.