A méregtelenítőszerek többsége humbug

Független Hírügynökség
megjelent:

Brit kutatók tanulmányt tettek közzé arról, hogy az agyonreklámozott méregtelenítők túlnyomó többsége fabatkát sem ér.

A több mint 300 fiatal orvost és tudományos kutatót tömörítő VoYS csoport jelentése szerint a "méregtelenítő" szlogen semmit sem jelent, mert a gyártók lábtapasztól hajegyenesítőig mindent neveznek mérgtelenítőnek. Pedig az orvosi gyakorlatban foglalt jelentése van ennek a szónak: méregtelenítésnek a kábítószerek vagy mérgek szervezetből való eltávolítását nevezik.

"A gyártók és kereskedők azt a gondolatot sulykolják belénk, hogy a modern élet miatt mindenféle mocsokkal telik meg a szervezetünk, és ettől csak úgy szabadulhatunk meg, ha megvesszük valamelyik legújabb csodaszert. A kutatásunk eredményeként viszont meggyőződhettünk róla, hogy ezen termékek hatásosságára csak nagyon kevés bizonyíték van, ha egyáltalán akad" - jelentette ki a jelentés egyik szerzője, Harriet Ball biológus.

A kutatócsoport egyik orvos tagja, Oliver Fenwick szerint az egész méregtelenítőipar piaci sikere az ügyes reklámszlogenen alapul. "Közelebbről szemügyre véve ugyanis azt látjuk, hogy e termékek többsége csak olyasmit ígér, amit a szervezet magától is képes megcsinálni" - szögezte le az orvos.

(FH)

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Oxygen Medical - Dr. Vass Éva, gasztroenterológus
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.