A C-vitamin valóban csökkenti a vérnyomást?
A kutatások többsége igazolta, hogy a vérben mért C-vitamin magas szintje összefügg a mérsékeltebb vérnyomással, mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomással élők körében. A C-vitamin készítmények bevitele azonban mégsem valószínű, hogy érdemben hozzájárulna a magasvérnyomás betegség kezeléséhez.
Vizsgálatok szerint az étrendi C-vitamin és a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül a magasvérnyomás betegség előfordulása fordítottan arányos, azaz a C-vitaminban gazdag táplálkozásnak védő szerepe van az érbetegségek kialakulásával szemben. Több (ugyanakkor nem valamennyi) kutatás megerősítette ezt az összefüggést napi 500 mg-os C-vitamin-pótlás mellett is.
Egy, a kérdést vizsgáló kutatásokat áttekintő metaanalízis szerint a C-vitamin-pótlás (átlagosan 500 mg/nap bevitelével) a szisztolés vérnyomás értékét 3,84 mmHg-rel, a diasztolés vérnyomást 1,48 mmHg-re csökkentette.
Hogyan csökkentheti a C-vitamin a vérnyomást?
A C-vitamin feltehetően antioxidáns tulajdonságai révén fejt ki védő hatást:
- Megvédheti az érfalat az oxidatív stressz okozta károsodástól (F2-isoprostane szint), ezáltal csökkenti azok merevségét és fenntarthatja rugalmasságukat, ami alapvető kérdés a normál vérnyomás elérésében.
- A C-vitamin szükséges a nitrogén-monoxid jelenlétéhez, ami ugyancsak segít ellazítani az artériák falát, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatóanyaga is lehet.
- C-vitamin nélkül a szervezetben nincs kollagénképződés sem. Ha nincs elég kollagén, akkor az érfalak elvesztik rugalmasságukat, tartásukat, áteresztenek. A C-vitamin ezen a módon is hozzájárul az optimális vérnyomáshoz.
- Az antioxidánsok a gyulladásos folyamatokra is hatnak, a C-vitaminbevitel így csökkenti a gyulladás markerének tekinthető CRP-szintet.
- A C-vitaminnak enyhe vízhajtó hatása is van, a vese így több nátriumot és vizet távolít el, csökkentve a vérnyomást.
A bizonyítékok
Az elméleti összefüggéseken felül az elmúlt években több kutatás megfigyelési úton is alátámasztotta a kapcsolatot.
A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben a vérplazma C-vitamin koncentrációja minél alacsonyabb, annál magasabb a vérnyomás.
A Pisai Orvosi Egyetem kutatásában 12 olyan beteget vizsgáltak, akiknek magas vérnyomásos panaszait nem kezelték semmivel. A résztvevők mindegyike, 3g C-vitamint kapott intravénásan, majd mintegy 201 percen keresztül figyelték a vérnyomásukat, valamint a szimpatikus idegrendszer működését. A vizsgálat eredménye szerint a vérnyomás átlagosan 7 százalékkal csökkent: a diasztolés vérnyomás csökkenése 9 százalékos volt, míg a szisztolés vérnyomás értéke nem változott jelentősen.
Gladys Block és munkatársai 242 fiatal nőt vizsgáltak tíz éven keresztül. A vizsgálat utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekből a vér C-vitamin tartalmának mért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves hölgyek vérnyomásával. Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták.
Még kétséges a C-vitamin vérnyomáscsökkent hatása
Az eredményekkel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki, és további vizsgálatok szükségesek a kérdés eldöntéséhez.
Egyrészt a tápanyagok hatásának minden kétséget kizáró vizsgálata igen nehéz. Az étrend ugyanis számos más összetevőt tartalmaz, és nem mindegy, hogy a C-vitamin mennyiségén felül mennyi nátrium, más makroelem, illetve antioxidáns található benne. A vizsgálatok többsége nem tudja azt biztosítani, hogy az alanyok étrendje minden szempontból azonos legyen, és a C-vitamin képezze az egyetlen változót. Sok kutató az egyéb módszertani hibákra hívta fel a figyelmet, a vizsgálatok jelentős része például nagyon kis számú résztvevővel történt, esetleg a vérnyomásmérés nem történt egységesen.
Az egyik legfontosabb dilemma aból fakad, hogy egészséges, zöldégekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás mellett valóban ritkábban fordul elő magas vérnyomás, illetve más szív-érrendszeri betegségek. Ez azonban nem jelenti azt az előnyös hatás feltétlenül ezek C-vitamin-tartalmának lenne köszönhető. Nyilvánvaló, hogy aki egészségesen táplálkozik, sokkal több vitamingazdag zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az kevesebb konyhasót eszik és akkor a vérnyomása is alacsonyabb.
Némely vizsgálat nem tett különbséget aközött, hogy magas vérnyomásban szenvedő személyeket vizsgált-e, vagy egyébként normál vérnyomással élők körében mutatta-e ki a vérnyomáscsökkentő hatást. Nem biztos, hogy a hipertóniások körében ugyanúgy érvényesül az összefüggés, mint az egészséges érfallal rendelkezőknél.
Lásd még Szisztolés és diasztolés vérnyomásérték
A konklúzió
Egyes szakértők amellett érvelnek, hogy valószínűleg létezik a C-vitamin vérnyomáscsökkentő hatása, azonban az másodlagos jelentőségű. A magas vérnyomás jelentős közegészségügyi probléma, a 60 év felettiek többségét érintő és már fiatalabb életkorban is gyakori betegség. A vérnyomás megfelelő szintre történő csökkentése összetett kihívást jelent és alapvető életmódváltást igényel, egy-egy tápanyag, például a C-vitamin enyhe vérnyomáscsökkentő hatásától nem várható a probléma megoldása.
Amiben minden orvos egyetért, hogy az egészséges, vitaminokban gazdag és sószegény táplálkozás egyértelműen ajánlható mind a hipertónia megelőzésére, mind annak kezelésére. A magas vérnyomás kezelésében ajánlott DASH-diéta szerinti étrend a vérnyomás 5,5/3,0 mmHg-es csökkenéséhez vezetett az emelkedett vérnyomású populációban, és 11,6/5,3 mmHg-rel a hipertóniás alcsoportban. A testsúly 10 kg-os csökkentésével 5-20 mmHg-rel alacsonyabb vérnyomás érhető el. Ez pedig többszöröse a vitaminkészítményekkel elérhető vérnyomáscsökkenésnek.
Tovább Bizonyítottan hatásos természetes vérnyomáscsökkentők
WEBBeteg hírösszeállítás - MTI, Nutrition Journal, Vitamin C - Hypertension (Oregon State University)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos