Néhány újból felfedezett gyógyhatású növény

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Manapság az emberek gyakran legyintenek, ha egy rutinvizsgálat során bármilyen elváltozásra fény derül. A fokozott tempó és a stressz miatt sokan a könnyebb utat választják, hiszen sokkal egyszerűbb egy tablettát bevenni és attól várni a gyógyhatást, mint odafigyelni a helyes táplálkozásra és megfelelő minőségű táplálékkiegészítőket fogyasztani.

A népi gyógyászatban számos gyógynövényt használnak, melyekre az ipar is felfigyelt. Több esetben is az a tapasztalat, hogy a megfelelő táplálékkiegészítőt fogyasztva a gyógyszerek dózisa csökkenthető vagy a gyógyszer akár el is hagyható.

Íme néhány gyógyhatású növény, melyek előnyös tulajdonságait újból elkezdtük felfedezni és felhasználni.

A csicsóka

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag. A szív- és érrendszeri betegségekben is ismert jótékony hatása, mivel gátolja a trigliceridek képződését. A köszvény kezelésében is alkalmazható, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér húgysavszintje. Legismertebb a cukorbetegség és elhízás kezelésében betöltött szerepe.

Az amaránt

Kiemelkedően magas az ásványianyag-, fehérje-, és rosttartalma. Az amarántmag lisztje ötször több vasat, hétszer több kalciumot és négyszer több cinket tartalmaz a búzalisztnél. Magas a magnézium tartalma is (100 g amaránt a felnőttek napi szükségletének 90 százalékát fedezi).

B1 és E-vitaminforrás, a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat is tartalmaz. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően a daganatos megbetegedések megelőzésében is van szerepe.

Az áfonya

A vörös áfonya akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére alkalmas, valamint ismert antioxidáns hatásáról is.

A fekete áfonya hasmenés, krónikus bélgyulladás régóta ismert ellenszere.

A tőzegáfonya szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére, az immunrendszer erősítésére, étvágygerjesztőnek is ajánlják. Húgyúti fertőzések, gyulladások kezelésére alkalmas.

(Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.