A tejtermékdús táplálkozás a hosszú élet titka?

Független Hírügynökség
megjelent:

Bár manapság sokan kerülik a tejtermékeket a magas koleszterinszintjük miatt, egy kedden közzétett tanulmány szerint a gyerekkori tejfogyasztás meghosszabbítja az életet.

Egy 30-as évekbeli vizsgálat alanyainak 65 éves utómegfigyelése alapján állapították meg most kutatók, hogy a nagy tej-, sajt- és vajfogyasztás egyáltalán nem okozott több szív- és érrendszeri megbetegedést.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Lássuk a csapdákat!

Sőt, ellenkezőleg: azok közül, akik gyerekkorukban sok kalciumban dús tejterméket fogyasztottak, kevesebben haltak meg agyvérzésben.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek egy része már gyerekkorban megjelenik, de vita van abban a kérdésben, hogy a gyerekkori tejfogyasztás árt-e vagy használ.

Egyes vélemények szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek hozzájárulnak az időskori szívproblémákhoz.

Az eredeti kutatásba, a 30-as évek végén 1.300 skóciai és walesi családot vontak be.

Koleszterintáblázat

zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Most újra megvizsgáltak 4.374 olyan személyt, aki annak idején gyerekként tagja volt a megfigyelt csoportnak.

2005-re az 1930-as években megfigyelt gyerekek 34 százaléka már nem élt, ez 1.468 fő.

Közülük 378 szívkoszorúér-betegségben, 121 pedig agyvérzésben halt meg.

Nem találtak összefüggést a tejtermékfogyasztás és e két halálok között.

Ajánlott a gyermekkori magas kalciumfogyasztás

Viszont meglepő módon a gyerekkori magas kalciumfogyasztás (főleg tejtermék formájában) és az alacsonyabb agyvérzési ráta között van összefüggés.

Sőt, általában minden kategóriában alacsonyabb volt a halálozási ráta azoknál, akik gyerekkorukban sok tejterméket, illetve kalciumban gazdag ételt fogyasztottak.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, mert az eredményekben egyéb tényezők is közrejátszhattak, mint például a jövedelmi viszonyok és a foglalkozás.

Az új vizsgálatot az ausztráliai Queenslandi Orvostudományi Kutatóintézet kutatójának, Jolieke van der Polsnak a vezetésével végezték. A tanulmány a British Medical Journalben (BMJ) jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

HPV elleni harc
HPV elleni harc

Hogyan segíthetjük szervezetünket? (x)

10 tanács szülőknek
10 tanács szülőknek

Vigyázzon gyermekei egészségére télen is.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Segítség