Béta-karotin - Sok betegség megelőzhető vele

Oxygen Medical
megjelent:

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.

A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.

Már az is segíthet a szürkületi látás visszaállításában, ha napi egy sárgarépát elropogtatunk, hiszen például a farkasvakság is az A-vitamin hiányának egyik legsúlyosabb jelzése. Mivel a béta-karotinoidok antioxidánsként is megállják a helyüket, hasznosnak bizonyultak egyes rákfajták, például tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák megelőzésében.

A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes hatása pontosan annak köszönhető, hogy a vitamin elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.

A téli sportok szerelmeseinek sem árt egy kis béta-karotin raktározás, hiszen a sárgás színű festékanyag szabadgyök-blokkoló tulajdonsága révén képes közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait és egyenletesebb barnulást is biztosít.

A manchesteri egyetem vizsgálataiban az is bebizonyosodott, hogy a nyers táplálékkal elfogyasztott béta-karotin csökkenti a gyermekkori allergiahajlamot.

A karotinok és az A-vitamin előnyös hatásai

A karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén megnőhet egyes daganatok kialakulásának esélye, viszont azt nem sikerült igazolni, hogy karotinban vagy A-vitaminban gazdag étrenddel (vagy táplálék kiegészítőkkel) csökkenne a tumorok kialakulásának kockázata.
Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre.
A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Segítség