Allergiát, sokkot okozhat a húsfogyasztás
Gyakrabban okoz súlyos allergiás rohamot, anafilaxiás sokkot a hús, mint eddig feltételezték - közölték vasárnap amerikai kutatók.
Hatvan olyan pácienst vizsgáltak, akiknél a súlyos, életveszélyes allergiás reakció oka ismeretlen volt. Az eredmény szerint az esetek hátterében sokszor a húsban található alfa-galaktóz, a tejcukor egyik alkotója állt.
A túlsütött hús növeli a rák kockázatát |
Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata - állítják egyesült államokbeli kutatók. |
Commins szerint az alfa-galaktóz a legtöbb emlős állat szervezetében termelődik, ám az emberszabású majmok és az ember ellenanyagot is termel vele szemben.
Allergiás reakció akkor keletkezik, amikor az IgE antitestek már jelen vannak a szervezetben, és húst vagy tejterméket fogyaszt valaki. "Ekkor késleltetett válasz születik" - magyarázta Commins. Az anafilaxiás roham sokszor indokolatlannak tűnhet, mert akár négy-hat óra is eltelik az evés és a cukor által kiváltott immunválasz között.
Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk? |
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Milyen ételeket együnk?>> |
A hatvan páciens közül - akik úgy kaptak anafilaxiás sokkot, hogy nem bukkantak rá az okára - 25-nél lett pozitív az allergiateszt alfa-galaktózra, más lehetséges kiváltó okot pedig nem találtak a kutatók.
(MTI)