Vitaminhiány - Tünetek nélkül is jelentkezhet
A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.
Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak „banális” ok, például valamely vitamin hiánya a felelős.
A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni – tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.
Megfelelő vitaminpótlás - jobb teljesítmény
Az amerikai gyerekek körében végzett vizsgálatok szerint leginkább a vashiány okozhat tanulási nehézséget. Ennek „tünetei” a figyelem csökkenése, a kevésbé összetett vagy céltudatos, szűkebb figyelmi idő, a csökkent állóképesség, a kisebb önkéntes aktivitás – a megfelelő pótlás hatására a panaszok javultak, vagy akár el is múltak.
Az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez különösen fontos tápanyagok: a tiamin, a niacin, a B6, B12 vitaminok, a réz, a jód, a vas, a magnézium, a mangán, a kén, a cink. Igen gyakori, hogy az étrend alacsony tápanyagszintje nem teszi lehetővé az agy megfelelő működését.
A jóltápláltság (és ez a kiegyensúlyozott, egészséges, teljes értékű étkezést jelenti) mindig fontos, de különösen a fizikai, szellemi fejlődés ideje alatt.
Több vizsgálat kimutatta, hogy még a csekély mértékű vitaminhiány is jelentős mértékben befolyásolhatja a tanulást, a viselkedést. Így a tavaszi fáradság jelei, tünetei is csökkenthetők, a teljesítményünk javítható, ha komolyan vesszük a vitaminpótlást.
Amit a B1 és a B12 vitaminról tudni kell |
A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A B1-vitamin vízoldékony, vagyis a szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására emiatt folyamatosan szükség van. Amit a B1-vitaminról tudni kell A B12-vitamin főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm). Amit a B12 vitaminról tudni kell |
Vitaminhiány miatt betegség
A vitaminok és ásványi anyagok jelentősége az enzimek és koenzimek alkotórészeként játszott szerepükkel függ össze. Az enzimek a szervezetben zajló kémiai folyamatok gyorsításában részt vevő molekulák, a koenzimek segítői.
Az a közös feladatuk, hogy kémiai kötések létrehozásával vagy felbontásával bizonyos molekulákat összekapcsoljanak vagy szétválasszanak.
A legtöbb enzim fehérjéből, valamennyi ásványi anyagból és esetleg vitaminból áll, és ha valamely utóbbi anyag hiányzik belőle, nem tud megfelelően működni. A legtöbb koenzim vitaminokból és/vagy ásványi anyagokból áll, az adott enzim pedig megfelelő koenzimtársa nélkül hatástalan.
A C-vitamin például koenzimként működik egy adott kollagén előállításában szerepet játszó enzim mellett, hiányában a kollagén szintézisének zavara miatt fogínyvérzés léphet fel, sérülékennyé válik a bőr felülete és a nehezen gyógyulnak a sebek – vagyis skorbut jelentkezik.
Az E-vitaminról |
Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabad gyök fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is. Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. Amit az E-vitaminról tudni kell |
Alapszabályok az egészségért
A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.
Igen ritka a skorbut, de viszonylag gyakori az enyhe vitaminhiány, ennek pontos kimutatására azonban ritkán szokott sor kerülni, mivel sokféle drága laboratóriumi vizsgálatra lenne szükség. Jónéhány amerikai szakember úgy véli, hogy megéri akár egész életen át szedni az adott vitaminokat. Azt javasolják, hogy a táplálékkiegészítés programjának kidolgozásánál három fontos szabályt tartsunk be (természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mozgásra és a szabad levegőn való tartózkodásra alapozva):
- szedjünk komplex vitamin- és ásványianyag-készítményt,
- külön is vigyünk be antioxidánst,
- fogyasszunk naponta egy evőkanál lenmagolajat.
A komplex vitamin- és ásványianyag-készítmények fogyasztásával kapcsolatban nem szabad túlzásokba esnünk. Elsődleges a kiegyensúlyozott táplálkozásból kellene fedezni a szükséges tápanyagokat, de egyes tartós vagy átmeneti időszakokban a kiegészítés szükségessé válhat.
Ilyen például a dohányzás, a legyengült immunrendszer, a változókor, a fogamzásgátló-szedés, a stresszes időszakok és a tavaszi fáradtság.
A C-vitamin: előnyök és ártalmak |
Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása figyelhető meg. A C-vitamin: előnyök és ártalmak |
Antioxidánsok a tartós frissességért
A szabad gyökök erős reakciókészségű molekulák, az általuk okozott úgynevezett oxidációs károsodásoknak szerepük van a korai öregedésben és több kórfolyamat (daganat, szívbetegség) beindulásában. Az antioxidánsok segítenek kivédeni a szabad gyökök okozta károsodást.
A béta-karotin, a szelén, az E-, a C-vitamin mind antioxidánsok, fogyasztásuk természetesen úton a legoptimálisabb.
Ideális forrásaik: sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol, fokhagyma, joghurt, halolaj, tojás, máj, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak, búzacsíra.
A lenmagolaj csodája
Napi kalóriabevitelünknek legfeljebb 30 %-ban volna szabad zsírokból (ezen belül is többszörösen telítetlenekből) származnia. Csakhogy az emberek 80 %-a túl sok zsírt, viszont túl kevés úgynevezett esszenciális zsírsavat visz be, holott ezek jótékony hatását több mint 60 féle betegségben igazolták.
Nemcsak a szív- és érrendszeri, és a daganatos betegségekben, de szklerózis multiplexben, az autoimmun- és ízületi betegségekben, az allergiás és gyulladásos panaszokban szenvedőknek is ajánlják.
A lenmagolaj a többszörösen telítetlen (omega-3) zsírsavak leggazdagabb forrása.
Fontos tudni, hogy hő hatására károsodik, ezért nem főzni kell vele, hanem a már kész ételhez hozzáadni.
Mindennapi tanácsok fáradtág ellen
- Minél többet mozogjunk a szabad levegőn!
- Mindennap fogyasszunk friss, nyers zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg szezonálist!
- Igyunk minél több tiszta vizet!
- Több alkalommal együnk keveset!
- Aludjunk legalább napi 7-8 órát!
Vitaminok és nyomelemek |
Ismeri a létező összes vitamint? Vagy tudja, hogy melyik vitamin miért jó, vagy éppen rossz a szervezetünk számára? Vitaminok listája a WEBBetegen |
(Oxygen Medical)