Zöldségfogyasztás és a rák - Mi az igazság?

MTI
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók szerdán megjelent tanulmányukban, ám a szerzők hangsúlyozzák, hogy mindenképpen jót tesz egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - segítenek az egészség megőrzésében.
Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Paolo Boffetta vezetésével egy nagyszabású európai követéses vizsgálat nyolc évének adatait elemezték az étrend és a rákkockázat közötti összefüggéseket keresve.A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevők közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja elemzésében úgy találta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés csak három százalékkal csökkentette a rákkockázatot.

Önmagában a zöldségfogyasztás némi előnnyel járt ugyan, de csak a nőknél. Az erősen italozó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.

"A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védőhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés" - tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben. A WHO szerint világszerte a gyomor-bélrendszeri rákok 19 százalékát, az isémiás szívbetegségek mintegy 31 százalékát és a szélütések 11 százalékát okozza a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A mostani tanulmány a brit Oxford University Press által kiadott Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.