Nagy mennyiségben cukorbetegséget okozhatnak az antioxidánsok
Egérkísérletek azt mutatják, hogy a sejtkárosodástól védő antioxidáns étrend-kiegészítők hatása összetettebb, mint eddig gondolták: inzulinrezisztenciához vezethetnek, ezáltal növelhetik a diabétesz kialakulásának esélyét.
Gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők formájában sokféle antioxidáns szert ajánlanak az egészség megóvása érdekében: egy nemzetközi kutatócsoport inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasol a tabletták helyett a Cell Metabolism szakfolyóiratban.
Az antioxidánsok egészségesek, de...
Az oxidáció nemcsak a kerítésnek, hanem az emberi szervezetnek is árt. Szervezetünk ugyan nem rozsdásodik, a koszorúerek belső felszínére azonban a "rossz", LDL-koleszterin oxidáció útján rakódik le, és okoz elzsírosodást. Szerencsére vannak anyagok, amelyek megakadályozzák az oxidációt, az antioxidáns szerek pedig gátolják az LDL-koleszterin letapadását az érfal felszínén.
Ausztráliában Tony Tiganis professzor vezette azt a 19 tagú nemzetközi munkacsoportot, amely ezt a kérdést vizsgálta egereken. Azt vizsgálták, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek.
Sok bizonyíték van már arra, hogy az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az érelmeszesedéstől, a cukorbaj kialakulásától. A kutatók bizonyították, hogy a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
Csak a szükséges mennyiségben
Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapjában véve szükség van kevés oxidáns anyagra - elsősorban is a hidrogén-peroxidra - ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns hatás megvéd a cukorbaj kifejlődésétől.
"Tehát érzékeny egyensúlyról van szó, és a jó dologból a túlságosan sok akár rossz is lehet" - mondta a vizsgálat vezetője. Azok az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, amely egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.
A kutató figyelmeztetett, hogy vizsgálati eredményeik egerekre vonatkoznak, humán tanulmányok még nem készültek.
"Meggyőződésem szerint az egyébként egészséges egyéneknek nem kellene antioxidánst szedniük, fontosabb lenne, hogy inkább egészségesen étkezzenek, és mozogjanak" - mondta el Tiganis.
Kis adagban az olyan oxidáns molekulákra, mint a hidrogén-peroxid, szükség lehet a sejtek egészséges működéséhez - hangsúlyozta a vizsgálat vezetője. A túl sok antioxidáns szer viszont cukorbetegséghez vezethet.
Információk az egészséges táplálkozáshoz |
(MTI)