A nők gyakrabban és hosszabb ideig küzdenek fájdalommal

Medipress
megjelent:

Több fájdalmat állnak ki a nők, mint a férfiak – állítja egy amerikai fájdalomszakértő. Az ok részben a hormonális különbségekre vezethető vissza.

Ráadásul a nőkben gyakran egyszerre több, fájdalommal járó állapot is kialakul, ami nagyobb stresszhez és később nagyobb valószínűséggel bekövetkező maradandó egészségkárosodással, korlátozottsággal jár.

Hat hónapnál hosszabb ideig fennálló fájdalom esetén mondható ki a krónikus fájdalom-tünet, ami sok betegséghez, például migrénhez, reumás ízületi gyulladáshoz vagy irritábilis bél-szindrómához kapcsolódhat. „Ezek a betegségek azonban mind gyakoribbak a nőkben, mint a férfiakban” – mondja Jennifer Kelly, az atlantai Viselkedéstudományi Központ munkatársa.

„A krónikus fájdalom világszerte több nőt érint, mint férfit. Bátorítanunk kell a nőket arra, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a tünet kezelésében és csökkentsék az állapottal járó megbélyegzettség-érzést és zavart” – mondta Kelly.

Nemcsak a nemeket eltérő arányban sújtó betegségek, hanem a hormonok is komoly okai lehetnek a krónikus fájdalom nemi különbségeinek. Közismert például, hogy az ösztrogén nevű női nemi hormon szerepet játszik a migrénben, valamint az is tudott, hogy a lányokban a fájdalom aránya pubertás után növekvő tendenciát mutat.

Fiúkban ezzel szemben a nemi érés után sem nő meg jelentősen a fájdalommal járó állapotok száma. Némely kutatás eredménye szerint a nők és a férfiak eltérően reagálnak a fájdalomcsillapító szerekre is.

„A genetikai és hormonális különbségek okai lehetnek a különbségeknek, de az is egyre inkább nyilvánvaló, hogy a társadalmi és pszichológiai tényezők ugyanilyen fontosak” – mondja Kelly.

„A nők a fájdalom érzelmi oldalára koncentrálnak. A férfiak ugyanakkor inkább magára a fájdalomérzetre összepontosítanak. Ennek eredményeként a nők erősebben élik meg a fájdalmukat, mert a hozzá kapcsolódó érzelmek negatívak”.

Daganatos betegség esetén kötelező a fájdalomcsillapítás

A rákbetegséggel és a kezelésekkel is gyakran jár együtt fájdalom, amelyet minden esetben csökkenteni kell és lehet. Részletek

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.