Omega-3 zsírsavak: pozitív hatások az íny egészségére
megjelent:
A Harvard-i Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy a már sokat emlegetett omega-3 zsírsavak egy más területen is hasznosnak bizonyultak. Ugyanis ezek a halolajban megtalálható értékes anyagok segítenek az ínybetegségek kivédésében is.
A vizsgálat 9200 felnőtt táplálkozási szokásait mérte fel 1999 és 2004 között, különös tekintettel az omega-3 zsírsavak fogyasztására. A résztvevőknek az előző napi étkezéseikről kellett beszámolniuk. Kiderült, hogy akiknek az étrendjében jelen vannak az omega-3 zsírsavak, azoknál 20-30%-kal kevesebb valószínűséggel fordul elő ínybetegség.
Amerikában a férfiak 54%-a, a nők 46%-a tapasztalt már fogínyvérzést, ami a fogágybetegség legkorábbi jele. Viszont az 50 év feletti korcsoport 10%-a, míg 65 év felettiek 20%-a már súlyos ínybetegségekkel rendelkezik.
Más kutatás ia hasonló eredményre jutott
A Molecular Oral Microbiology szaklapban közölt fél évvel korábbi kutatás szerint a halak húsában található omega-3 zsírsavak az ínygyulladás és hasonló, szájüregi folyamatok megelőzése szempontjából is fontosak.
C. B. Huang és J. L. Ebersole szerint az omega-3 zsírsavak hatását az emberi szervezet belső folyamataira már igen alaposan tanulmányozták, de eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a szájüreg kóros folyamatait milyen módon és mértékben befolyásolják ezek az anyagok. Az is érdekelte őket, hogy a szájüregben lévő, sokféle baktérium fejlődését, szaporodását gátolják-e az ételekben lévő olajok.
Idős, japán emberek ötesztendei megfigyelése alapján írták meg dolgozatukat. Azt találták, hogy a halolaj igen eredményesen megelőzte a szájüregben megjelenő fertőzéseket. Úgy észlelték, hogy a sok halat fogyasztó idős emberek szájában a fogíny gyulladása, károsodása lényegesen ritkább jelenség, mint azoknál, akiknek szervezetébe ezek a halhúsban lévő olajok csak igen kis mennyiségben jutnak be.
Hogyan juthatunk elegendő omega-3-hoz?
Dr. Kenneth Mukamal elmondta, hogy ugyan nem tudják pontosan megmondani, hogy mennyi halolajat fogyasszanak az emberek naponta, de az Amerikai Szív Társaság irányelveit követve elegendő mennyiséghez juthatunk. Ezek szerint legalább hetente kétszer kell halat fogyasztanunk. Így nem csak a fogínybetegségek előfordulása csökkenthető, de a szívroham, a szívritmuszavarok és az agyvérzés kockázata is. Azoknak is van megoldás, akik nem szeretik a halat, mert a dió és a lenmag is tartalmaz omega-3 zsírsavakat.
Minden az omega-3 zsírsavakról |
Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. Bővebben az omega-3 zsírsavakról |
WEBBeteg hírösszeállítás - Medipress/MTI