Omega-3 zsírsav: ezért javasolt időseknek is
A Johns Hopkins Egyetem munkatársai szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend (főként halak és tengeri állatok fogyasztása) csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.
Sheila K. West és munkatársai az Ophthalmology decemberi kiadásában számolnak be arról, hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védőhatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából. A sárgafolt-elfajulás (orvosi szóval makuladegeneráció) a vakság egyik leggyakoribb oka.
A kutatók egy, az 1990-es évek kezdetén lefolytatott tanulmány adatait vették alapul, mely a résztvevők egyéves étrendi szokásait célozta. Az alanyok között 2400 65 és 84 év közötti időskorú egyén szerepelt, akik Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos. A résztvevők szemészeti vizsgálaton is átestek, ahol megállapították, hogy közülük 450-en szenvednek időskori sárgafolt-degenerációban, 68-nál ez súlyos mértékű volt.
A kutatók megállapították, hogy a sárgafolt-degenerációban szenvedők szignifikánsan kevesebb omega-3at tartalmazó ételt fogyasztottak. A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3-tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását.
A vizsgálat hátránya azonban, hogy csak egyéves periódussal számol, míg a sárgafolt-elfajulás jellemzően hosszabb távon alakul ki.
Hogyan juthatunk több omega-3 zsírsavhoz? |
Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. Hetente minimum három alkalommal fogyasszunk tengeri halból vagy busából készült ételeket. A sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj közel kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítsük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék. Bővebben az omega3 zsírsavakról |
(Medipress)