Túl sokat stresszelünk

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Minden második magyar lakos élete stresszes - áll a Szinapszis Kft. márciusban végzett, a magyar társadalom egészségtudatosságát vizsgáló kutatásában.

A kutatás összesen nyolc, az egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos tényezőt helyez középpontba, felmérve köztük a stresszmentes életvitel szerepét is. A jelentésből kiderül: a felnőtt lakosság 15 százaléka nagyon, mintegy 30 százalékuk pedig inkább stresszes életet él. A megkérdezettek 40 százalékánál kissé van jelen a stressz a mindennapokban.

A folyamatos feszültség főként a 40-59, illetve a 25-39 év közötti korosztályokat érinti, ahol 50 százalék feletti a stresszes életet élők aránya. Nemek tekintetében a hölgyek lényegesen többet idegeskednek, viszont településtípus alapján nincsenek jelentős különbségek, a stressz a nagyvárosok és a kisebb települések lakosait egyaránt érinti.

Más betegségekkel is összefügg

A tanulmány vizsgálja a stressz és más, egészséggel kapcsolatos tényezők viszonyát is, melyekből kiderül: a stresszes életvitelt élők körében magasabb az erős dohányosok aránya, többségük egészségtelenül étkezik, és jelentős az alultápláltak vagy jelentős túlsúllyal küzdők száma. Életmódjuk jellemzően mozgásszegény, ritkán sportolnak.

Egyéb társbetegségek tekintetében főként a szív-érrendszeri betegségben, anyagcsere problémákban szenvedők érintettek, amely alapján - figyelembe véve a korábban említett primer korosztályokat - látható, hogy a stressz a középkorúak kiemelt rizikófaktora!

Mindemellett a folyamatos idegeskedés káros hatással van az általános közérzetre is, tekintve, hogy a stresszesebb életvitelt élők kevésbé érzik jónak egészségi állapotukat.

Fontosnak tartjuk, mégsem teszünk a stresszmentes életért

A kutatásról

A megkérdezett orvosok és laikusok minden szempontot értékeltek 1-től 10-ig terjedően, ahol az egyes jelentése, hogy egyáltalán nem játszik szerepet az adott tényező az egészségben, a tízes pedig, hogy nagyon fontos szerepe van abban. A vizsgált szempontok: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzási szokások, alkoholfogyasztás, szellemi frissesség megőrzése, stressz, egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel és folyamatos proaktív tájékozódás az egészségügyi témákban.

A stresszmentes élet azonban fontos része (lenne) az egészséges életvitelnek a lakosság megítélése alapján. Arra a kérdésre ugyanis, hogy "Ön szerint a vizsgált tényezők mennyiben járulnak hozzá egy ember általános egészségi állapotához?", a laikusok a stresszmentes életnek tulajdonítottak legnagyobb szerepet, melynek fontossága a stresszes életvitelt élők körében a legmagasabb.

A lakossággal ellentétben az orvosok rangsorában jóval hátrébb, mindössze a 6. helyen, a dohánymentes élet, mérsékelt alkoholfogyasztás, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a szellemi frissesség megőrzése után szerepel a stresszmentes élet.

A szakemberek a tényezők fontosságán túl azt is értékelték, hogy tapasztalataik alapján, milyennek találják a magyar lakosság - betegeket és egészségeseket egyaránt beleértve - állapotát a kérdéses szempontokból. Ami a stresszmentes életet illeti, sajnos igen rossz a helyzet: az összes vizsgált tényező tekintetében ugyanis ebből a szempontból kaptuk a legrosszabb minősítést. Egy 10-es skálán mérve a doktorok 55%-a az értékelhető legrosszabb 1-es vagy 2-es osztályzatot adta arra vonatkozólag, hogy mennyire él a magyar lakosság stresszmentes életet. Az átlagos osztályzat alig érte el a 3-as értéket (2,93).

Természetesen a felhőtlen, stresszmentes élet nagyon ritka, de a problémák megfelelő kezelésével sokat tehetünk általános közérzetünk javítása, egészségünk megóvása érdekében.

WEBBeteg - Kiss Katalin (Szinapszis Kft.)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.