Folyékony ebéddel a legjobb fogyókúrázni
Új kutatások szerint folyékony ételekkel könnyebb fogyókúrázni. Persze nem 1-2 korsó "folyékony kenyérről" van szó. Kiderült, hogy ha az étel vízzel vagy bizonyos gázokkal van dúsítva, akkor a jóllakottságérzés fokozódik és tovább marad meg.
Erről a most folyó genfi Európai Kövérségi Kongresszuson számoltak be az Unilever élelmiszergyár kutatói. Azt találták, hogy tejkoktélszerű pépes-folyékony ételből fele akkora adag is elég, ha olyan jellegű gázzal dúsítják, mint amilyent az aerosolos tejszínhabban használnak.
Kiderült, hogy a gázzal dúsított étel jobban csökkentette az étvágyat, mint a hagyományos. A telítettségi érzés 1-2 órára vagy akár még hosszabb időre is megmaradt. Ez meglepő, mert sok embernek éppen az a gondja, hogy már 15 perccel az étkezés után megszűnik a jóllakottság.
A fogyókúrázók számára legtöbbször az okozza a nehézséget a csökkentett ételadagok fenntartásával, hogy a jóllakottsági érzés hiányát nehezen viselik el hosszabb távon. Rajtuk segíthetnek az olyan ételek, amelyek megadják a telítettséget.
Erre azonban nem alkalmas bármilyen gáz. A széndioxid például - amely a szénsavas italokban található - nem felel meg. Csak olyan gázok jók, amelyek nem távoznak az ételből, mielőtt az elérné a gyomrot.
Hogy a gázokkal telített folyadékok miért váltanak ki nagyobb telítettségi érzést, mint a szilárd ételek, egyelőre nem tudják.
(FH)