Ezekkel a gyümölcsökkel és zöldségekkel előzhető meg leghatékonyabban a súlygyarapodás
Először vizsgálták meg átfogóan, hogy pontosan melyek azok a flavonoid-vegyületek, amelyek a leginkább segítenek a fogyásban: az eredmények alapján ezek közé tartoznak a flavonolok, az antocianinok és a flavonoid polimerek. Vajon milyen gyümölcsök és zöldségek bővelkednek ezekben az összetevőkben?
Már a korábbi eredmények is utaltak rá, hogy a flavonoidok segíthetnek a súlycsökkentésben, most azonban nemcsak néhány vegyületet, hanem a flavonoidok hétféle típusát vizsgálták meg.
„Hosszabb időtávon már a súlygyarapodásunk kismértékű gátlásával vagy a súlyunk kismértékű csökkentésével is jelentősen mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” - írják a British Medical Journal (BMJ) egyik legutóbbi számában közölt tanulmány szerzői, akik emiatt vizsgálták meg a korábbiaknál alaposabban, hogy a különféle zöldségekben és gyümölcsökben jelenlévő flavonoidok miként hatnak a testsúlyra.
A kutatás részletei
A korábbi hasonló tanulmányok elsősorban a flavonoidok egyik zöld teában megtalálható alcsoportjára, a flavon-3-ol vegyületekre fókuszáltak, most viszont a flavonoidok jóval szélesebb csoportját, összesen hétféle vegyületcsoportot vizsgáltak, és nem csak kisszámú résztvevővel, hanem összesen 124 000 férfi és nő adatának elemzésével, akiket összesen 24 éven át követtek.
A 27 és 65 év közötti alanyok három nagy amerikai vizsgálatsorozatban vettek részt, melyek során súlyuk változásairól, életmódbeli szokásaikról és aktuális egészségi állapotukról kétévente saját maguk számoltak be a vizsgálat vezetőinek 1986 és 2011 között, 4 évente pedig – egy hitelesített táplálkozási kérdőív segítségével – étrendjükről is részletesen információkat közöltek.
A hétféle vizsgált flavonoid alcsoport a flavanonok, az antocianinok, a flavon-3-ol-ok, proantocianidinek, a flavonoid polimerek, a flavonolok és a flavonok vegyületei voltak. Az eredmények értékelésekor figyelembe vették az összes olyan további tényezőt is, amely összefügghetett a súlygyarapodással és a súlycsökkenéssel, így a fizikai aktivitást, a tévénézést, valamint 17 további étrendi tényezőt is, mint a cukrozott üdítőitalok, a sült ételek, az alkohol, a koffein, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a feldolgozott húsok bevitelének mennyiségét.
Mit érdemes fogyasztani a súlygyarapodás elkerülése érdekében?
Mindezek után azoknál, akik több flavonoid-tartalmú ételt fogyasztottak, kisebb mértékű súlygyarapodás volt megfigyelhető az évek során a többiekkel összehasonlítva.
A súlycsökkenést leginkább elősegítő flavonoidok közé az antocianinok, a flavonoid polimerek és a flavonolok tartoztak:
- az antocianinok a szederben, az eperben, a málnában, a fekete áfonyában, a vörös szőlőben és a cseresznyében fordulnak elő nagyobb mennyiségben,
- a fekete áfonya és az eper ezen kívül flavonoid polimerekben is gazdag, ahogyan a tea, a pekándió és az alma is,
- flavonolokat szintén a teában, a hagymában, valamint a körték egy részében találunk jelentősebb mennyiségben.
„Eredményeinkkel tovább finomítható az az általános tanács, hogy szívünk és keringésünk egészségének megőrzése érdekében együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt: az ajánlásokban most már külön is kiemelhető, hogy melyek ezek” - mondta a cikk első szerzője, Monica Bertoia.
Kapcsolódó Milyen betegségekkel áll összefüggésben a mozgáshiány?
(WEBBeteg - Forrás: medscape.com, Fordító: E.M.M., fordító)