Laktózérzékeny betegek táplálkozása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

A téma fontos cikkei

Primer laktózintolerancia során már a születéskor hiányzik a laktáz enzim, a szekunder pedig egy szerzett állapot. Tünetei lehetnek a puffadás, a hasi diszkomfort érzés, a hasmenés és a bűzös széklet.

A diétának fontos szerepe van ebben a betegségben, az egyéni tolerancia pedig kifejezetten a szekunder tejcukorérzékenyek esetében bír nagy jelentőséggel. Egyesek ugyanis bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, míg mások teljesen tejcukormentes étrendre kényszerülnek. A laktáz enzimet gyógyszeresen lehet pótolni (Lactase rágótabletta), egy tabletta enzimaktivitása kb. 200 ml tej (~10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő.

Hogyan állítsuk össze az étrendet?

Az étrend összeállítását az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás alapján kell elvégezni, figyelembe véve a tejcukor szükséges (egyéni) mértékű elhagyását. A laktóz a tejben található meg, amelynek laktóztartalma 5 g/100 g. Ha a beteg bírja, 50 és 200 ml között adható egy-egy alkalommal.

Hasonló a helyzet a reggeli italokkal, kakaóval, karamellás itallal, és az íróval. Forgalomba hoztak laktózmentes tejet, amelyben kevesebb, mint 0,1 g/100 g laktóz található. Az alacsony tejcukortartalmú savanyított termékek fogyasztása kisebb mértékben megengedett, ha tolerálja a beteg. Mivel a savanyított termékekben a mikroorganizmusok a tejcukrot használják fel a szaporodásukhoz, így azok kb. 20-40 %-kal kevesebbet tartalmaznak. A boltok polcain találhatnak laktózmentes joghurtot is.

A túró, a félkemény és kemény sajtok (pl. Trappista, Parmezán, Edami) laktóztartalma szintén csökken az elkészítésük során, tehát kisebb-nagyobb mértékben fogyaszthatóak. Minél tovább érlelnek egy sajtot, jellemzőan annál alacsonyabb a laktóztartalma.

A jelentős kalcium tartalom miatt nem tanácsos a tejtermékek teljes kiiktatása az étrendből, hanem a laktózmentes termékek, speciális növényi italok (pl. szójaital) fogyasztása javasolt.

További adatok

Egyéb termékek is tartalmazhatnak laktózt

ajánlott figyelemmel kísérni a Laktóz Érzékenyek Társasága listáját, amelyben a laktózmentes gyógyszerek szerepelnek (bevonó és vivőanyagként alkalmazhatják a tejcukrot), valamint a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listáját, amelyben a tejcukormentes élelmiszeripari termékek vannak felsorolva. Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savópor és a savó is.

Sok laktóz lehet a készételekben, pl. levesporok, salátaöntetek, a tésztaipari termékek közül a tejes kifliben, vajas kifliben, császárzsemlében, kalácsokban, túrós táskában, briósban. A zsiradékokban is előfordulhat a tejcukor, pl. vaj, margarinok, vajkrémek, szendvicskrémek. Tejcukormentes a Liga és a Delma light margarin.

A zöldségek és gyümölcsök mentesek a laktóztól, úgy, mint a tőkehúsok, de a felvágottak adalékanyagként tartalmazhatják, így a nyilvántartásból érdemes tájékozódni.

Tippek

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest