Diéta epeműtét után
Az epehólyag-eltávolító műtétet követően eleinte szigorú, majd 5 hét alatt fokozatosan bővíthető diéta szükséges, amíg emésztőrendszerünk alkalmazkodik az epehólyag hiányához. A 6. héttől vissza lehet térni a normál étrendhez, ám az egészséges táplálkozás általános szabályainak követése élethosszig tartóan fontos.
Az epeműtétet követő diéta alapelvei
Az epehólyag eltávolításával az emésztéshez szükséges epe folyamatosan, kis mennyiségben áramlik a vékonybélbe, a szervezet nem képes tárolni, majd szükség esetén nagyobb mennyiségben felszabadítani. A diéta célja, hogy elkerülje a zsírok felszívódásának elégtelenségét és a csökkent emésztéssel járó panaszokat (puffadás, hasmenés), valamint kímélje az epét termelő májat.
Az epeműtétet követő diéta alapjai a zsírmentes, illetve alacsony zsírtartalmú és durvarost-szegény étrend, a többszöri kis mennyiségű táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás, a puffasztó és irritáló hatású ételek, fűszerek kerülése.
A szervezet egy idő után alkalmazkodik az epehólyag hiányához. Az epevezeték egy szakasza kitágul, így újra képes lesz tárolni az epét, az epevezeték körüli izmok pedig szabályozzák az epe kibocsátását. A szigorú diéta így fokozatosan enyhíthető, ám a kisebb tárolókapacitás és az ismételt kőképződés megelőzése miatt ajánlott bizonyos étrendi szabályok tartós követése.
A diéta eleinte szigorú, de folyamatosan bővülő
0. szakasz - A műtét napján
Az epekő műtétet követően 6-12 órán át a beteg infúziót kap, a beteg nem ihat és nem ehet semmit. A kiszáradástól az infúzió miatt nem kell tartani. Ezt követően - az ápolók által jelzett időben - megkezdhető a folyadékpótlás, eleinte egy-egy korty mennyiségben. Naponta többször, kis mennyiségeket igyon beteg.
A folyadék lehet:
- szénsavmentes ásványvíz;
- világosra főzött ízesítetlen tea, később ízesíthető;
- limonádé.
A szénsavas üdítők és a gyümölcslevek kerülendők.
1. szakasz - A műtét utáni napokban
A műtétet követő napon a folyadékpótlás mellett a beteg elkezdhet enni. A fogyasztható ételek legyenek zsiradékmentesek (állati és növényi eredetű zsiradékok is) és könnyen emészthetőek. Naponta többször, kis mennyiségű ételt fogyasszunk. Ajánlott ételek:
- pirított fehér kenyér és vizes zsemle, háztartási keksz;
- főtt burgonya, vizes burgonyapüré, főtt sárgarépa;
- főtt hántolt rizs, vízben főtt búzadara;
- rántott leves szárazon (olaj nélkül) pirított liszttel, zöldségfőzetek (burgonya, sárgarépa főzőleve), zsírtalanított húsleves, dara leves (szétfőzve);
- szűrt gyümölcslevek;
- hámozott, pépesített gyümölcsök (elsősorban reszelt alma), kevés cukrot tartalmazó, citrommal ízesített almakompót, barack kompót.
Ezt a szakaszt 2-3 napig kell tartani. A diéta alatt végig fontos a bőséges folyadékfogyasztás.
2. szakasz - A műtétet követő 3. nap után
Beépíthetőek az étrendbe a sovány fehérjék. Eleinte egyszerre kis mennyiségben fogyaszthatóak bizonyos sovány húsfélék és tejtermékek, és csak akkor lépjünk tovább, ha nem okoz panaszokat. Fogyasztható ételek:
- alacsony zsírtartalmú felvágottak: csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka;
- főtt csirkemell, főtt csirkecomb bőr nélkül;
- sovány tejtermékek: kefir, natúr joghurt;
- ezeket használva habaráshoz készíthetünk durva rostmentes főzelékeket – burgonya, sárgarépa, tök, cukkini, paraj;
- sovány sajtok és sovány túró (light változatok);
- tejjel készült ételek fogyaszthatóak (pl. tejberizs), de a tejivást hagyjuk a legvégére.
3. szakasz - A műtét utáni 2. héttől
Az emésztés rendeződésétől és az egyéni jellemzőktől függő időpontban, általában a második héttől megkezdődhet a zsírok beépítése. Ebben a szakaszban is fontos a napi többszöri, kis mennyiségű táplálkozás és a fokozatosság. Bevezethető ételek:
- a kenyérre kenhetünk light margarint;
- a csirkemellet piríthatjuk egy kevés olajon;
- sertés comb, sertés karaj, párizsi, virsli étrendbe iktatása;
- trappista jellegű sajtok reszelve.
Ha a hólyag eltávolításra került, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű epe, így a zsíremésztés zavart szenved, hasmenés alakul ki. Ilyenkor visszalépés szükséges, csökkentsük a zsírbevitelt, majd később ismét fokozatosan kezdjük növelni azt.
A diéta alatt kerülendő ételek |
|
Epekímélő diéta hosszabb távon
Az epehúlyag-eltávolító műtétet követően általában 5 hétig szükséges a diéta követése. Ezt követően a 6. héttől az epekő kialakulásának kockázatát csökkentő, epekímélő étrendre kell áttérni. Epekövek képződhetnek az epeutakban is, így az ismételt kőképződés megelőzése érdekében érdemes továbbra is figyelni az epekímélő étrendre.
Ennek lényege a zsírszegény, rostban gazdag, napi 4-5 étkezést tartalmazó, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás. Valamennyi élelmiszer fogyasztható, ám korlátozott mennyiségben, az arányokat és a napon belüli eloszlást szem előtt tartva. A napi zsírfogyasztás maradjon 50 g alatt.
Részletesen Epekímélő étrend - Mit szabad és mit nem?
Áttekintés Diéta epekövesség esetén
Szerző:WEBBeteg; Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum