Fogaink egészsége és a vitaminok

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.

A vitaminok és ásványi anyagok fontosak a fogak és a szájüreg egészsége szempontjából. Cikkünkben sorra vesszük azokat a mikrotápanyagokat, vagyis vitaminokat és nyomelemeket, amelyek nélkülözhetetlenek fogaink egészségéhez, és azt is megosztjuk Önökkel, mely élelmiszerekben fordulnak elő ezek a létfontosságú vegyületek.

A-vitamin

A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van, ugyanis növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást.

A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

C-vitamin

A C-vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából van jelenős szerepe. Régen a tengerészek C-vitamin-hiány következtében skorbutot kaptak, ami miatt kihullottak a fogaik. A hiány megmutatkozhat nyálkahártyavérzések vagy foghullás formájában. Különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak a sebgyógyulásban és a regenerálódásban. Kutatási eredmények szerint a C-vitaminnak szerepe van a parodontitisz megelőzésében. Részt vesz ugyanis a parodontitiszt okozó baktériumok elleni védekezésben. Továbbá segíti a fogíny regenerációját.

A C-vitamin friss gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, különösen magas az eper, a citrom és más citrusfélék, a kivi, a csipkebogyó, a homoktövis, a karfiol, a brokkoli, az édeskömény, a karalábé, a paprika, a kelbimbó és a káposzta C-vitamin tartalma. Azonban legyen óvatos a citrom fogyasztásával, ne vigye túlzásba! A sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot, ami ennek következtében elkezdhet lebomlani.

D-vitamin

A D-vitaminnak jelentős szerepe van a fogak és csontok képződésében. A D-vitamin előanyagát a szervezet maga képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. A D-vitamin-hiány oka többnyire a fényhiányban keresendő, és angolkór (rachitis) kialakulásához vezethet.

A napi dózis a hazai ajánlás szerint felnőtteknek 2000 NE, aminek eléréséhez 5-10 perc napfényen való tartózkodás szükséges, de mivel ez nem mindig kivitelezhető, már csak azért sem, mert a káros napsugaraktól tavasztól őszig óvnunk kell bőrünket napvédő készítményekkel, télen pedig a ruházat takarása miatt nem jutunk elegendő napfényhez, ügyelnünk kell arra is, hogy étrendünk is tartalmazzon D-vitaminban gazdag ételeket, esetenként pedig vitaminkészítmény formájában való pótlására lehet szükség. D-vitamin elsősorban a májban, a tojásban, a tejben, az ízletes vargánya gombában és a halakban fordul elő. A D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.

K-vitamin

A K-vitamin különösen fontos az egészséges fogak, a csontképződés, a véralvadás, a sebgyógyulás és a vitalitás szempontjából.

Különösen a zöld levelesek, a saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.

Q10-koenzim

Az úgynevezett álvitamin feltétlenül szükséges minden egyes sejt energiatermeléséhez. Ha elegendő mennyiségben van jelen, az jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya az egész szervezet legyengüléséhez vezet. A fogínygyulladás is sok esetben visszavezethető a Q10-koenzim hiányára.

A Q10-koenzim elsősorban a belsőségekben (máj), olajos halakban (szardínia, makréla), olajos magvakban (pl. pisztáciában), hüvelyesekben, szezámmagban, napraforgómagban, növényi olajokban, fejes káposztában, hagymában fordul elő.

Kalcium

A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez.

Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm.

Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.

Fluor

A fluor hatékonyan gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást. A fluor beépül a fogba és gondoskodik a fogzománc szilárdságáról. Hatékonyan megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását.

A felnőttek napi fluoridigénye kb. 3-3,5 milligramm, hozzájuthatunk, ha ivóvizet, ásványvizet, halat, zöld vagy fekete teát fogyasztunk. Azonban vigyázzunk, mert a tea elszínezheti és károsíthatja a fogzománcot!

Összefoglalva

A fogak egészségéhez tehát, szükség van egy sor vitaminra és ásványi anyagra. A legjobb, ha szervezetünk vitamin- és ásványianyag-igényét természetes forrásból biztosítjuk, vagyis egészségesen, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Az egészséges és változatos táplálkozás biztosítja a megfelelő vitaminellátottságot.

Ezeket az anyagokat, ha szükség van pótlásukra, táplálékkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. Előtte azonban kérje ki orvos vagy fogorvos véleményét, beszélje meg vele, milyen készítményt javasol, hogyan adagolja, meddig szedje, mert a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása káros hatással is lehet szervezetünkre.

Tovább Milyen ételek ártanak a fogaknak és mi tesz jót nekik?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Zahnportal.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.