Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az illatos mézeskalács, a bejgli, a szaloncukrok, a fűszeres forralt bor és a sült húsok csábításának az ünnepi vásárban és otthon is nehéz ellenállni. A legtöbb karácsonyi specialitás sok cukrot vagy zsírt tartalmaz, vannak azonban olyan karácsonyi ételek is, amelyek kifejezetten egészségünket szolgálják. Adunk néhány tippet, hogy az ünnepek után ne kelljen aggódnia a felszedett plusz kilók miatt!

Miket ajánlott elkerülni?

Rengeteg cukrot tartalmaz a marcipán és a mézeskalács. Az alkoholos italok kalóriatartalma is magas. A vásárokban kapható sült kolbász és zsíros húsok sem tesznek jót az egészségnek. Minél alacsonyabb egy csokoládé kakaótartalma, annál több benne a zsír. Ha nem akar lemondani a csokoládéról, akkor olyan fajtát válasszon, aminek legalább 70 százalékos a kakaótartalma!

Egészséges karácsonyi ételek

Senkinek sem kell lemondani a finomságokról. A kalóriadús ételeket csak mértékkel fogyassza, és helyettesítse őket egészségesebb változatokkal, mozogjon rendszeresen! Ennyi elég is ahhoz, hogy az ünnepek után se kelljen fogyókúrán törnie a fejét!

A dió és egyéb diófélék zsírtartalma ugyan 70 százalék körüli, de vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben igen gazdagok. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Ha rendszeresen fogyasztja kis mennyiségben, jót tesz vele szívének, agyának és idegeinek is.

Az elhízás okai

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált.
Mi okozza az elhízást?

A forró gesztenye is nagyon finom, de zsír- és kalóriatartalma viszonylag alacsony, ebből a szempontból a mandulával összehasonlítva sokkal jobb választás.

Sült kolbász és sertéssült helyett inkább sovány húst válasszon, csirkét vagy halat.

A kalóriabombának számító forralt bor és cukros kakaó helyett igyon teát, cukor helyett inkább mézzel édesítse!

Egészséges fűszerek

A karácsonyi finomságok a zsír és a cukor mellett egészséges összetevőket is tartalmaznak, például illatos és finom fűszereket. Tipikus karácsonyi fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, az ánizs, valamint napjainkban a gyömbér és kardamom is. Jó hatással vannak a kedélyállapotra, mivel befolyásolják a szerotoninszintet. A fűszerekben lévő illóolajok illata is pozitív hatással van a kedélyállapotra a sötét téli hónapokban. Jót tesznek a gyomornak, segítik az emésztést.

Barátokkal könnyebb

Aki barátaival, kollégáival, ismerőseivel megy a karácsonyi vásárba, annak könnyebb megállnia, hogy ne szabaduljon bele az evésbe. Másrészt, ha ketten vesznek kétfélét, lehetőség nyílik rá, hogy kétféle finomságot is megkóstoljon, de csak egy adagot egyen meg.

Plusz kör a karcsúságért

Ha minden jó tanács és erőfeszítés ellenére is túl sokat evett, vagy úgy érzi, nem akar lemondani semmilyen finomságról, mozogjon többet a szokottnál! Autózás vagy tömegközlekedési eszköz használata helyett inkább sétáljon hazáig, vagy ha szokott kocogni, futni, másnap tegyen meg még egy plusz kört!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Az aurás migrén
Az aurás migrén

Ön is tehet állapotának javításáért.

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen