Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta
A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.
A téma cikkei - Lisztérzékenység |
3/1 Lisztérzékenység tünetei, kezelése |
A gluténmentes diétát és a gluténérzékenységgel járó panaszok megszüntetését akkor lehet megvalósítani, ha a glutént 100 százalékban kiiktatják az étrendből, vagyis ha tartózkodnak a búza, árpa, rozs, zab, és az ezeket nyomokban tartalmazó ételek fogyasztásától. A diéta legfontoasabb feladata, hogy a glutén kiiktatása úgy valósuljon meg, hogy más tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a beteg. Ha helyesen van összeállítva az étrend, akkor ez megvalósítható.
A lisztérzékenyek ételeinek elkészítési szabályai
A lisztérzékenyek a számukra előállított, törzskönyvezett gluténmentes termékeket fogyaszthatják, melyekről listát ad ki az OÉTI. A legnagyobb gondot a búzaliszt, a tészták, a dara helyettesítése jelenti. A búzalisztből készült ételekkel szemben a rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag és sárgaborsóliszt használata szükséges. A bioboltokban kapható kölesről, hajdináról és cirokról még nem lehet biztonsággal állítani, hogy fogyaszthatók.
Nemcsak az ipari, hanem az otthoni ételkészítésre is nagyon szigorú szabályok érvényesek, hiszen nem lehet egy helyen használni és tárolni a gluténmentes ételek készítéséhez felhasznált eszközöket, edényeket, háztartási gépeket (pl. kenyérsütő, kenyérpirító), de még az evőeszközöket sem.
A boltokban kapható élelmiszerek nagy része is tartalmazhat nyomokban glutént, így ezeket is kerülni kell. Az élelmiszerek többségébe vagy adalékanyagként kerül glutén, vagy az előállítás során szennyeződnek a gyártási technológia miatt. Ilyenek lehetnek a különböző élelmiszer adalékanyagok (stabilizátorok, sűrítőanyagok), a karamell, a citromsav, a sütőpor, a különböző porok (levespor, mártások, instant kávé vagy kakaópor) és italok (rizstej, szójaital, szójaszósz), a rokfort sajt vagy a ketchup és a mustár.
Étkezési tippek lisztérzékenyeknek
Pékáruk, tésztafélék
A sikérmentes extrudált kenyerek és pelyhek kiválóak tízórainak vagy uzsonnának. A boltban kapható, esetleg házilag elkészített kenyerek soha nem lesznek olyan könnyű, levegős állagúak, mint a búzalisztből készültek, ugyanakkor segíthetnek rajta szódabikarbóna vagy élesztő hozzáadásával. A sütőporok sikérrel szennyezettek. Érdemes a kenyeret mélyhűtőben tárolni, majd fogyasztás előtt néhány órával kivenni és felmelegíteni, ezzel növelhető élvezeti értéke.
Piskóta és linzer sütemények sütésénél alacsonyabb hőfokot kell választani, és hosszabban kell sütni a minél jobb állag eléréséhez. A gluténmentes száraztészták főzés után keményebbek maradnak. Sűrítéshez kiválóan alkalmas a rizsliszt, a kukoricaliszt, a kukorica-, vagy burgonyakeményítő.
Tipp Hogyan használhatja a rizsdarát a lisztérzékeny beteg?
Húsok
A húsok nem tartalmaznak sikért, így azokat bátran lehet fogyasztani, elsősorban sovány csirke- és pulykahúst, halakat, sovány sertéshúst. Panírozáshoz is alkalmazhatjuk a fentebb említett liszteket, és gluténmentes morzsát. A húskészítmények, felvágottak és konzervek gluténtartalmúak lehetnek, így érdemes tájékozódni előzetesen, vagy pedig előre csomagolt termékeket kell választani, amelyek biztosan nem szennyeződtek gluténnel. Ezt a csomagoláson feltüntetett áthúzott búzakalász jelzi.
Tejtermékek
Az ízesítetlen tej és a tejtermékek fogyasztása megengedett, amennyiben nem szenved a beteg laktózérzékenységben. Ajánlható a túró, a sajtok legtöbbje, azonban a natúr kefir, tejföl és joghurt készítése során az állományjavító lehet sikértartalmú. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájáról érdemes tájékozódni a fogyasztható és kerülendő termékekről.
Tojás, zsiradékok
A tojás és a zsiradékok is fogyaszthatók, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint, de a növényi eredetű zsiradékokat érdemes előnyben részesíteni.
Gyakori kérdések a gluténérzékenységről |
"Kinőhető-e a lisztérzékenység?" Tények és tévhitek a lisztérzékenységről |
Gyümölcsök, zöldségek
A gyümölcsök és zöldségek (friss, mirelit, konzerv) sem tartalmaznak glutént, ám egyes import termékeket (pl. zöldalma) bevonhatnak sikértartalmú állományjavítóval. A Magyarországon készült bébiételek gluténmentesek.
Mivel a lisztérzékeny betegek a búzaliszt kerülése miatt általában kevesebb rostot fogyasztanak, kiemelten fontos a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezen élelmiszerek biztosítani tudják a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátását is, ám hiányállapot esetén szükség lehet a D-vitamin, továbbá a vas és a kalcium étrendkiegészítőkkel történő pótlására is.
Nassolnivalók
Kiváló ropogtatnivalók a rizs- és kukoricapelyhek, puffasztott rizsszeletek, olajos magvak. Az édességek közül azok fogyaszthatók, amelyek szerepelnek a hivatalos listán, pl. ostyák, kekszek, sütemények, cukorkák.
Éttermi táplálkozás ételintolerancia esetén |
Nagyon sok alapanyag áll már az ételintoleranciában, ételallergiában és egyéb betegségekben szenvedők részére, azonban mi a helyzet azzal, ha valaki étteremben szeretne vacsorázni, esetleg egy utazás alkalmával all inclusive ellátást kér? Mennyire figyelnek a szolgáltatók a betegekre? Beszerzik-e az előbb említett alapanyagokat? |
Fűszerek
Fűszerezésre a száraz és a zöld fűszernövények alkalmasak. Az ételízesítők, leveskockák, mártások, fűszerkeverékek, a ketchup, mustár és a majonéz is tartalmazhat glutént.
Italok
Az italok közül ajánlott a csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek, üdítőitalok, teák, gyógyteák, valódi kakaó, babkávé, de a pótkávé malátából készül, így azt nem szabad inni. Az alkohol tartalmú italok közül nem fogyaszthatók a gabonából erjesztettek, mint a vodka, whisky, sör és gabonapálinka.
A gluténmentes élelmiszerek köre évről évre változik, így azokról folyamatosan tájékozódni kell. Az élelmiszereken figyelni kell a gluténmentes, gliadinmentes feliratokat, áthúzott búzakalászt, hiszen az összetevők felsorolása nem mindig 100 %-os. Az elhanyagolható mennyiségű glutén is károkat okoz az arra érzékeny emberek szervezetében. A lisztérzékenység teljes életmódbeli változást követel nemcsak a betegtől, hanem a család többi tagjától is.
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
TIPP Receptek lisztérzékenyeknek és más speciális diétára szoruló betegeknek
Bővebben A lisztérzékenység hatással van a pajzsmirigy működésére és a testsúlyra?