Tények és tévhitek a kecsketejről
Igen keveset fogyasztunk a kecsketejből, pedig tejfehérje-tartalmának biológiai értéke a legmagasabb, ha a fehér nedűket vesszük górcső alá. Eltérő beltartalmi értékei mellett ízvilágában is más, mint a többi tej, ráadásul karakteresebb aromájú. Folytatjuk tejes sorozatunkat.
Előző két cikkünkben a tehéntejjel foglalkoztunk, most a kecsketej van soron. Szőke Andrea dietetikussal beszéltük át, ki mikor milyen mennyiségben ihatja ezt az értékes italt.
A kék zónában élők egészségesebbek, mert kecsketejet isznak!
E zóna közé tartozik pl. Szardínia: az itt élő emberek rendszeresen fogyasztanak kecsketejet és ebből készült tejtermékeket, így az étrendjük nagyon gazdag fehérjében és természetesen kalciumban. Szőke Andrea dietetikustól megtudtuk azt is: Ázsiában és Afrikában elterjedtebb a kecsketej fogyasztása, mint Európában, de az öreg kontinensen belül Görögországban és Spanyolországban isznak a legtöbbet e nedűből. Nálunk a hazai fogyasztás csupán közel 2 százaléka az összes tejfogyasztásnak.
A kecsketej könnyebben emészthető
Kisebb zsírmolekulákból épül fel, ezért könnyebben emészthető, mint a tehéntej.
Ihatják-e laktózérzékenyek?
A laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. Valamivel kevesebb laktózt tartalmaz ugyanis, mint a tehéntej, de nem számottevő a különbség, ezért egyéni érzékenységtől függ, hogy fogyasztható-e vagy sem. Azok számára, akik szervezete egyáltalán nem termel laktázenzimet, ez sem megfelelő választás. A legtöbb laktózérzékeny azonban fogyaszthat bizonyos mennyiségű tejcukrot, azt azonban ki kell tapasztalnia, hogy mennyit, de ebből a szempontból mindegy, hogy kecske- vagy tehéntejből származik a tolerálható mennyiség. Gyakorlati tapasztalat, hogy a tejcukorra érzékenyek inkább a fermentált tejtermékeket (joghurt, kefir) tolerálják jobban, ezek lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaznak.
Igen gazdag fehérjetartalom
Tejfehérje-tartalmának biológiai értéke a legmagasabb a tehén- és juhtejjel összehasonlítva (52,5% esszenciális aminosavakból felépülő fehérjék).
Több benne a jó tejzsír
A kecsketej valamivel több esszenciális zsírsavat ("jó" zsírokat) tartalmaz összehasonlítva a tehéntejjel, de még akkor sem számottevő mennyiség a szükséglethez képest. Ezek a zsírok döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív és érrendszer működésében, az ezeket érintő betegségek megelőzésében.
Több közepesen hosszú szénláncú (C4-C10) zsírsav található a kecske tejében. Ezek a zsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, csökkent felszívófelület mellett is. A triglicerid a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, szintjét az összzsírmennyiség, a telített zsírsav (SFA) és a koleszterin mennyisége növeli. A kecsketejben mindegyikből több van.
A kecsketej zsírdús tej. Az átlag magyar fogyasztó a félzsíros, 2,8%-os tehéntejet fogyasztja, és nem a házi tejet, amelynek zsírtartalma 3,6 százalékos vagy ennél több.
I. táblázat: A kecsketej és a tehéntej energia-, makrotápanyag és koleszterintartalmának összehasonlítása
100 g | Energia | Fehérje | Zsír | Esszenciális | Koleszterin | Szénhidrát |
kecsketej | 70 | 3,6 | 3,9 | 0,12 | 11 | 4,7 |
tehéntej (2,8%-os) | 60 | 3,4 | 2,8 | 0,13 | 10 | 5,3 |
Számos egészségmegőrző és -javító hatása ismert
Vitaminok
A-, B1-, C- és D-vitaminból többet, B6-, B12-vitaminból és folsavból pedig kevesebbet tartalmaz a kecsketej, mint a tehéntej. A B2-vitamin tekintetében nincs különbség. Folsavtartalma jóval alacsonyabb, mint a tehéntejé.
II. táblázat: Különböző tejek vitamintartalma
100 g | A-vitamin | C-vitamin | D-vitamin | B1-vitamin |
kecsketej | 60 | 5 | 0,25 | 50 |
tehéntej (2,8%-os) | 15 | 1 | 0,02 | 35 |
tehéntej (3,6%-os) | 20 | 1 | 0,06 | 30 |
Kalcium és egyéb ásványi anyagok
Az ásványi anyagok közül a nátrium, illetve a kalcium és a foszfor nagyobb mennyiségben van jelen a kecsketejben. Magnéziumot viszont kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej. A magas kalcium- és foszfortartalom jól hasznosítható formában van jelen a kecske tejében, ezért gyerekeknek különösen alkalmas – teszi hozzá a dietetikus.
A kecsketej gazdag taurinforrás
A kecsketej több taurint tartalmaz (6,62 mg/100 ml), mint más tejek, ennélfogva kedvezően befolyásolhatja a taurinhiánnyal kapcsolatos állapotokat – emeli ki Szőke Andrea. A taurin mikrotápanyag, amely jelentős szerepet játszik a szervezet energiagazdálkodásában. Hatásos a stresszes, túlterhelt szervezet számára, fokozza a szellemi teljesítőképességet, és az inzulinhoz hasonlóan glükózt juttat a sejtekbe, ráadásul részt vesz az izomsejtek folyadékszintjének szabályozásában, az ásványi anyagok szállításában, az anyagcsere folyamatában, a zsiradékok emésztésében.
Kecsketej és az allergia
Fontos kérdés, hogy előfordulhat-e allergiás reakció a kecsketejjel szemben, egyes feltételezések szerint jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében, mivel a kecsketej kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.
A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. Legtöbbször a kecsketejjel szemben is allergia alakul ki immunológiai keresztreakció következtében – nyilatkozta korábban dr. Arató András gyermekgyógyász, gasztroenterológus. A tejfehérje-allergiásoknál rutinszerűen tiltják más állat tejét is, és az abból készült termékek fogyasztását is. A tehén, kecske, juh, bivaly, kanca tejének allergén fehérjéi között magas százalékban fennáll keresztreaktivitás (keresztallergia), ami azt jelenti, hogy az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló vagy azzal megegyező tüneteket váltanak ki a hasonló szerkezetű/összetételű anyagok. Tehát egyik sem fogyasztható. A külföldi kutatások javasolják a tehéntej-allergiások számára a kecsketejet, azonban hazai ajánlások ezt nem erősítik meg.
Csecsemőtápszerek |
Kecsketejet egyik jelentős tápszergyártó sem használ csecsemőtápszerekhez. Egyrészt allergizáló hatású, illetve a kecsketejben – a tehéntejben lévőkhöz képest – kevés úgynevezett magzatvédő folsav, valamint vérszegénység elleni B12-vitamin található – figyelmeztet dr. Arató András gyermekorvos. |
A parlagfű-allergiának nem ellenszere
A sajtóban sok helyen megjelent az az állítás, amely szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, a feltételezés szerint az állat vérében ugyanis a lelegelt növény allergén anyagainak hatására ellenanyag képződik, amely kiválasztódik a tejbe. Valójában azonban nincs semmilyen klinikai vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy valóban ellenanyag termelődne a kecske szervezetében (ami aztán bekerülne a téjébe).
Összefoglalva
A kecsketej tápanyag-összetétele hasonló a tehéntejéhez, zsírból kicsit többet, szénhidrátból pedig kevesebbet tartalmaz, azonban a juhtejnek kiugró energia-, fehérje- és zsírtartalma van az előbbiekhez képest, közel kétszer annyi fehérje és zsír van benne, mint a teljes tehéntejben. A tej és a belőle készült tejtermékek, különös tekintettel a zsírszegény változatokra, fontos szereplői az egészséges táplálkozásnak – emeli ki az MDOSZ hírlevele.
| |||||||||||||||
Alkotórész | Tehéntej | Juhtej | Kecsketej | Bivalytej | Szamártej | Kancatej | Anyatej | ||||||||
Fehérje | 3,3 | 5,5 | 3,9 | 5,9 | 1,5 | 2,15 | 1,0-1,5 | ||||||||
Zsír | 3,8 | 8,2 | 4 | 7,9 | 1,15 | 0,6 | 2,0-6,0 | ||||||||
Tejcukor | 4,6 | 5 | 4,05 | 4,5 | 6 | 6,75 | 7,1-7,3 | ||||||||
Ásványi anyagok | 0,8 | 0,9 | 0,8 | 0,75 | 0,4 | 0,35 | 0,2-0,25 | ||||||||
Szárazanyag | 12,5 | 19,6 | 13,2 | 19,05 | 9,05 | 9,85 | 11,0-14,0 | ||||||||
Zsírmentes szárazanyag | 8,8 | 11,4 | 9,2 | 11,15 | 7,9 | 9,25 | 7,5-8,5 |
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Szakértők: Szőke Andrea dietetikus és Dr. Arató András, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
További források:
- Tej és tejtermékek (Táplákozási Akadémia Hírlevél (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége))
- 8 ok, hogy miért igyál rendszeresen kecsketejet (Agroinform)
- III. táblázat adatainak forrása: Fenyvessy József – Csanádi József – Csapó János – Csapó-Kiss Zsuzsanna: Tejipari technológia