Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

A csontvelőben képződő sejtek a vérárammal jutnak el a hipotalamuszba, ahol olyan hírvivő anyagot szabadítanak fel, amely csökkenti az étvágyat. Ha ez a folyamat zavart szenved, és nem szabadul fel az említett anyag, feltehetően evészavarok alakulnak ki.

Régóta ismert, hogy az embrió fejlődése során egyes vérsejtek az agyba jutnak, és ott az agysejtek egy bizonyos típusává, ún. mikrogliasejtekké alakulnak át, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ez a folyamat felnőtt korban is végbemehet.

A táplálékfelvétel szabályozásában számos egyéb tényező (például több hormon) is szerepet játszik, a most felfedezett mechanizmusnak valószínűleg kisebb, de mégsem elhanyagolható a jelentősége.

A táplálkozás magatartási zavarai
A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai>>

(WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító; Forrás:)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.