Elkerülhetőek-e a transzzsírsavak?
2015. február 18-tól nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amelynek zsírtartalmában a transz-zsírsavak aránya 2 százalék feletti. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. De mik is azok a transz-zsírsavak?
A transzzsírsavak kis mennyiségben természetes körülmények között kimutathatók a kérődzők tejében és húsában, valamint az emberi szervezetben is, azonban mesterségesen úton is előállíthatóak, ezt nevezzük hidrogén-addíciónak. Az eljárás során a transzzsírsavak előállításához a telítetlen zsírsavak komoly szerkezeti átalakítására van szükség. Az állagmegóvásra és ez eltarthatóságra törekvő gyártástechnológia során azonban megszűnik az értékes telítetlen zsírsavtartalom és a természetben elő nem forduló, rendellenes zsírsavak keletkeztek.
Miért érdemes elkerülni?
Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre, kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét és már napi 5 g transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét.
Kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt, ugyanis emeli a vérben a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, csökkenti a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, fokozza az inzulinrezisztenciát, és a gyulladásos folyamatok kialakulását.
Több kutatás összefüggést talált a magas transz-zsírsav-tartalmú (TFA) étrend, valamint az elhízás, a cukorbetegség, és számos más megbetegedés között.
Mennyi a megengedett?
Az ajánlások szerint naponta az összes zsírbevitelnek 30 energiaszázaléknak (a 40-50 százalék helyett), az összes transz-zsírsavbevitelnek pedig 2 százaléknak kellene lennie. 2000 kcal energia bevitel esetén 65 gramm zsírbevitel az ajánlott, ennek a 2 százaléka – 1,3 gramm - lehetne transz-zsírsav (TFA). Ez egy minimális mennyiség, egy téli fagyival már túl is léptük ezt a határt.
Transzzsírsavak Magyarországon |
Az Európai Unióban Magyarország az ötödik olyan ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét. Ez indokolt volt, ugyanis az OÉTI vizsgálatából kiderült, hogy minden ötödik élelmiszerminta transz-zsírsavtartalma meghaladta a 2 százalékos határértéket.
Forrás: OÉTI A szerdától életbe lépő rendelet olyan Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás. |
Van-e ártalmatlan eljárás?
Jelenleg egy sima szuszpenzió-képzéssel tudják megvalósítani ezt az új és nem káros eljárást, így szerencsére ma már az összes kenőmargarinunk - még a legegyszerűbbek is - transz-zsírsavmentesen vagy nagyon minimális tartalommal készülnek.
Az új eljárás többe kerül, de vállalható – tudhattuk meg Gubicskóné Kisbenedek Andrea dietetikustól, a PTE Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Tanszék szakoktatójától.
Összehasonlítva: az ipari margarin kilogrammos ára 4-500 forint, az új eljárással készült alapanyag ára pedig 6-700 forint. Így nem tűnik soknak a különbség, ám ha ezt tonna számra nézzük, már hatalmas ráfordítást igényel a cégek részéről.
(WEBBeteg összeállítás)