Mivel helyettesíthetjük a tejet?

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember frissítve:

Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem szabad fogyasztaniuk. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető?

Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.

A növényi eredetű tejek nagyon jó alternatívák a laktózintoleranciában és a tejfehérje-allergiában szenvedő betegek számára, emellett zsírsavösszetételük miatt a magas koleszterinszinttel küzdőknek is érdemes beilleszteni ezeket az italokat az étrendjükbe.

Szójatej

Szójatej (100 ml)
  • Energia: 54 kcal (226,8 kJ)
  • Fehérje: 4,6 g
  • Zsír: 2 g
  • Szénhidrát: 5,1 g

A tehéntej helyettesítésére általában a szójatejet használják, talán azért, mert tápanyagtartalmában ez hasonlít leginkább rá. Sokan azonban a szójára ugyanúgy allergiásak, mint a tejre.

Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, koleszterinmentes

Rizstej

Rizstej (100 ml)
  • Energia: 47 kcal (197,4 kJ)
  • Fehérje: 0,1 g
  • Zsír: 1 g
  • Szénhidrát: 9,4 g

A rizstejet fehérje- és zsírszegénynek mondhatjuk, azonban a szénhidráttartalma körülbelül a kétszerese a tejhez képest, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A rizstej nem tartalmaz kalciumot, ezért annak pótlásáról külön kell gondoskodnia. Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, ugyanis nem tartalmaz koleszterint.

Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes

Mandulatej

Mandulatej (100 ml)
  • Energia: 17 kcal (71,4 kJ)
  • Fehérje: 0,64 g
  • Zsír: 1,5 g
  • Szénhidrát: 0,6 g

A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt kevésbé laktató, mint a tehéntej. Rendszeres fogyasztása esetén ügyelni kell a fehérje megfelelő pótlására, ugyanis alacsony fehérjetartalommal rendelkezik. Természetes E-vitamin forrás.

Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes

Kókusztej

Kókusztej (100 ml)
  • Energia: 170 kcal (714 kJ)
  • Fehérje: 1,6 g
  • Zsír: 17 g
  • Szénhidrát: 3 g

A kókusztej az előzőekben felsorolt tejpótlókhoz képest magasabb zsírtartalommal rendelkezik, így magasabb a kalóriatartalma is, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott.

Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes

Zabtej

Zabtej (100 ml)
  • Energia: 45 kcal (189 kJ)
  • Fehérje: 1 g
  • Zsír: 1,5 g
  • Szénhidrát: 6,5 g

Természetes E-vitamin forrás és koleszterinmentes, azonban a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára kevésbé ajánlott a fogyasztása. A többi növényi tejjel szemben a zabtejet a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, mivel a zab nem tartozik a gluténmentes gabonafélék közé.

Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, szójamentes, koleszterinmentes

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Sándor Judit, újságíró;
Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Sasvári-Szekeres Anita, dietetikus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Polgár Marianne
WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen