3 ötlet házi készítésű tízóraihoz
Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, dietetikus kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető és a menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.
A 2015 szeptermberétől a gyakorlatban is megvalósult rendelet a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só-, cukor- és zsiradéktartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.
Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 90 g sárgarépa
- 50 g apró szemű zabpehely
- 35 g zabpehelyliszt
- 20 g kókuszzsír
- 1db tojás
- 1 citrom héja
- 20 g xilit
Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200 oC-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.
Reform kakaós csiga
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 22 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 6 evőkanál eritrit
- 5 g sütőpor
- 1 dl víz
- 20 g vaj
- 1 db tojás
- 2 ek kakaó
Elkészítés:
A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 p alatt aranybarnára sütjük.
Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 100 g apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 1,5 dl mandulatej
- 100 g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
- 1 tk sütőpor
- 1 ek xilit plusz
Elkészítése:
A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.
Tovább Egészséges is lehet a gyermekkori nassolás
(Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus)