A vörös húsok bélfertőzésre hajlamosítanak
Aki állandóan sok vörös húst fogyaszt, az könnyebben fertőződhet meg az E.coli baktériumnak azzal a fajtájával, amely súlyos vérzéseket is okozhat, állapították meg amerikai és ausztrál tudósok.
Az Escherichia coli baktérium normálisan ott van a bélflórában, és szükség is van rá a K-vitamin termeléséhez, de bizonyos fajtái veszélyesek. Az ilyenek szokták okozni az olyan ételmérgezéseket, amelyek miatt elrendelik az élelmiszerek költséges visszavonását.
Az amerikai-ausztrál felfedezés szerint a vörös húsokban természetes módon fordul elő a Neu5Gc jelű cukormolekula. Ez felhalmozódik a belek és a véredények belső falán, és mágnesként vonzza az E.coli baktériumok által termelt méreganyagokat. Így ezek a mérgező vegyületek könnyebben jutnak be a vérkeringésbe.
A Neu5Gc molekula gyakorlatilag csak a vörös húsokban fordul elő. Más ételekben, mint a halban, csirkehúsban, a zöldségekben és gyümölcsökben nem található meg.
A kutatók laboratóriumi kísérletekben igazolták, az E.coli baktériumnak a Neu5Gc cukormolekulához való affinitását. Emberi sejttenyészetekben kimutatható volt a Neu5Gc cukormolekulákhoz kötődő toxin. A tapasztaltakat megerősítették genetikailag módosított egerekkel végzett kísérletek is, amelyekben elnyomták az egerekben azt a gént, amely a Neu5Gc cukormolekula képződését szabályozza.
Az E.coli baktérium
Az E.coli baktériumnak a súlyos ételmérgezést okozó fajtái, általában rosszul megsütött darált hússal kerülhetnek a szervezetbe, főleg akkor, ha a hús a vágás után ürülékkel szennyeződött. De megfertőződhetünk E.colival mosatlan zöldségtől is, ha azt szennyezett vízzel öntözték.
Az Egyesült Államokban évente 75 ezer E.colival kapcsolatos ételmérgezés történik, ebből átlagosan 60 végződik halállal.
A kutatási beszámoló a Nature című brit tudományos lapban jelent meg csütörtökön.
(FH)