A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.

A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották a vörösbort, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen. Manapság a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, és az azok által okozott halálesetek száma, mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kulturált és mértéket tartó vörösborfogyasztásban látják.

Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti több kardiovaszkuláris betegség, sőt egyes daganatos betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál legfeljebb 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.

Más szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a pozitív tapasztalatok többsége nem a való életben lefolytatott tudományos kutatásokon alapszik, hanem állatkísérleteken és egyes összetevők tulajdonságain, ezért korántsem látják igazoltnak a vörösbor egészségvédő hatását. A vizsgálatok jelenleg is zajlanak, így nincs kialakult konszenzus a kérdésben.

Antioxidánsok, polifenolok, resveratrol

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidánstartalom, amely előnyös hatású lehet a szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelőzésében is.

Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok, melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenoltartalmával.

A vörösbor alábbi összetevőiről gondolják, hogy kedvező hatással van a szívre:

  1. Resveratrol: A vörösbor szőlőhéjában található antioxidáns hatású polifenol, a resveratrol a vörösbor legtöbbször emlegetett összetevője.
  2. Más antioxidánsok: A vörösbor tartalmaz más antioxidánsokat is, például flavonoidokat, tanninokat és proantocianidinokat. Ezek az anyagok segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben, ami fontos lehet a szív-érrendszeri egészség szempontjából.
  3. Alkohol (ethanol): A mérsékelt alkoholfogyasztásnak pozitív hatásai lehetnek egyes szív-érrendszeri megbetegedésekre, például a vérnyomás csökkentése és a vérerek tágulása révén.

A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, egyes képviselőik képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

Polifenolok a vörösborokban

A vörösborokat általában a szőlőhéjjal és a maggal együtt erjesztik, míg a fehérborkészítés során ezeket a részeket gyorsan eltávolítják. A szőlőhéj tartalmazza legnagyobb mértékben a resveratrolt. A vörösborok átlagosan 10-szer több polifenolt tartalmaznak, mint a fehérborok.
Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: rozé, merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.

A vörösbor hatásai a szív-érrendszer egészségére

A vörösborban található vegyületek csökkentik összkoleszterinszintet , ugyanakkor a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik. A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

A vörösbor növeli, az úgynevezett szöveti típusú plazminogén (t-PA) aktivitását, amely a fibrinolízis folyamatát gyorsítja. Emellett csökkenti a vérlemezkék összecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását. Magyar kutatók szerint a vörösbor - alkoholmentes formában - a lezajlott szívinfarktust követően is elősegíti a szívizom regenerálódását.

A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, ami az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.

A vörösbor alkoholtartalma igen kis mennyiség esetén is mérsékli a magas vérnyomást. Bizonyítottnak tekinthető, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás általánosságban előnyösen hat a "jó" koleszterin (HDL) szintre, csökkenti a vérrögképződés (ezzel a szívinfarktus, stroke, trombózis) esélyét és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Mi szól a vörösborfogyasztás ellen?

A vizsgálatok elsősorban a vörösbor egészségvédő szerepét vizsgálták, de kialakult betegség esetén sokkal körültekintőbben, az orvos ajánlásának megfelelően szabad alkoholt fogyasztani. Például egyes vizsgálatok a cukorbetegség megelőzésében is kimutatták a vörösbor előnyös hatását, ugyanakkor cukorbetegeknél mindenféle alkohol fogyasztása befolyásolja a vércukorszintet.

Az eddigi kutatások nem bizonyították egyértelműen, hogy a gyakorlatban is létezik kimutatható előnye a vörösbor fogyasztásának. Ennek egyik oka lehet, hogy a kedvező hatás eléréséhez olyan mértékű polifenolbevitelre lenne szükség, ami természetes körülmények között elképzelhetetlen. Ráadásul semmi sem szól amellett, hogy az előnyös hatású összetevőket épp ebben a formában, alkoholos italként kellene bevinni a szervezetbe: kutatások szerint a szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor, a legtöbb összetevőt pedig a szőlőmag is tartalmazza.

Bár a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésén keresztül a vörösborfogyasztásnak (főleg a resveratrol- és alkoholtartalmán keresztül) a koszorúérbetegség és a szívinfarktus megelőzésében lehet szerepe, ez nem igaz minden szívbetegségre. Szívelégtelenségben és szívritmuszavarokban az alkoholfogyasztás ellenjavallt!

A vörösbor említett előnyei azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

Minden szempontot egybevetve a tudósok aktuális ajánlása az, hogy a borfogyasztás megkezdése pusztán a szív-érrendszeri előnyök reményében nem javasolt, mivel az alkohol más egészségügyi kockázatokkal is járhat. Minden esetben fontos az egyéni egészségi állapot és az orvos ajánlásainak figyelembevétele.

WEBBetegForrás: WEBBeteg összeállítás
Szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos
További felhasznált irodalom: Red Wine Consumption and Cardiovascular Health (Molecules 2019), Red wine and resveratrol: Good for your heart? (Mayo Clinic), Is Red Wine Good for Your Heart? (Cleveland Clinic)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen