Folyadékpótlás - 12 helyzet, amikor nem feledkezhetünk meg a vízivásról

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Véget ért a nyár, és bár a meleg napok még várhatóan vissza-visszaköszönnek, már nincs izzasztó hőség. A kánikulában a folyadékfogyasztással általában nem volt probléma: szinte szüntelenül szomjasak voltunk, jól tudott esni egy-egy hideg frissítő (vagy épp egy meleg tea). Na de ezeken az őszi napokon iszunk vajon eleget? Miből tudhatjuk ezt egyáltalán?

Természetesen rendszeres folyadékpótlásra mindig szükségünk van, vannak azonban helyzetek, amelyek kiemelt jelentőségűek ebből a szempontból, mert szervezetünk fokozott folyadékigényével járnak. Az alábbiakban a vízivás témáját járjuk körül, pontosabban olyan alkalmakat, helyzeteket ismertetünk, amikor érdemes a vizespohár, -palack után nyúlni.

  1. Felkelés után szervezetünk egy többórás koplalási és emésztési fázison van túl, ezért rendkívül fontos ilyenkor hidratálni. Ha a nap első italát szeretnénk egy kis antioxidánssal, C-vitaminnal és káliummal dúsítani, csavarjunk egy fél citromot egy pohár vízbe és fogyasszuk éhgyomorra. Aki savproblémákkal küzd, hagyja ki a citromlevet.
  2. Gyakran, amikor éhesnek érezzük magunkat, valójában szomjasak vagyunk. Az agyunk ugyanis hasonlóan érzékeli a szomjúság- és éhségérzetet. A tudósok azt javasolják tehát, hogy először inkább igyunk vizet – néhány perc elteltével kiderül, hogy csillapodott-e a szomjúságunk, vagy tovább mardos minket az éhség, utóbbi esetben már biztos, hogy valóban éhesek vagyunk.
  3. Izzasztó tevékenységek – legyen az szauna, edzés vagy csak egy meleg helyen való tartózkodás – után kötelező az elveszített folyadék pótlása.
  4. Edzés előtt, közben és után is kitűnő az alkalom a vízfogyasztásra. Minden, aktivitással eltöltött negyedórában 1-2 deciliter, majd edzés befejeztével körülbelül fél liter víz fogyasztása lenne a legideálisabb. Az ajánlott mennyiség az edzés intenzitásának függvényében változhat.
  5. Betegség esetén sokszor a gyógyulás kulcsa a folyadékpótlás. Nem véletlenül. Láz, hányás, hasmenés során rengeteg vizet veszít szervezetünk. A mielőbbi felépülés érdekében fontos a folyadékháztartásunk egyensúlyát megőrizni. Az alkoholt és a koffeintartalmú italokat azonban mellőzzük, mivel azok további vizet vonnak el szervezetünktől.
  6. Aki repült már életében, tapasztalhatott az út során nagymértékű szomjúságot. Ennek oka a magasság. Minél magasabbra emelkedik a repülő, annál szárazabbá válik a kabin levegője, aminek körülbelül fele kívülről áramlik be. Igyunk tehát bátran repülés közben is.
  7. Masszőrünk hálás lesz, ha a masszírozás előtt vizet fogyasztunk. Izmaink ugyanis rugalmasabbak, puhábbak lesznek, ezáltal sokkal hatékonyabban lehet rajtuk dolgozni. Legalább ennyire fontos a masszázs utáni ivás is, ugyanis a felszabaduló salakanyagok így tudnak majd távozni testünkből.
  8. A menstruáció napjain és az azt megelőző időszakban szintén hasznos hidratáltnak maradni: nem csupán a puffadás és kellemetlen érzés enyhíthető ily módon, hanem az erős görcsök is. Érdemes itt megjegyezni, hogy a fejfájás oka is sokszor az elégtelen vízivásban keresendő. Egy nemrégiben, fájdalmas havivérzésben (úgynevezett dysmenorrhoea-ban) szenvedő fiatal nők körében végzett vizsgálat szerint a több vízfogyasztás lerövidítette a ciklust, enyhítette a kismedencei fájdalmat és csökkentette a fájdalomcsillapítók iránti igényt.
  9. Ismerős az érzés, amikor ebéd után elálmosodunk és nincs erőnk semmihez? Ilyenkor nem az újabb adag koffein a megoldás, hanem egy nagy pohár víz. Mondjuk citromos szódavíz. Bármilyen hihetetlen, a hidratáltsági állapot még a hangulatra, a memóriára és a vizuális érzékelésre is hatással van.
  10. Az előzőekben már említettük a fejfájást. Nos, az ivás a migrénhez is erősen köthető: egyenesen az egyik fő kiváltó okaként emlegetik a dehidratáltságot. A migrén kezdeti jeleinél elfogyasztott néhány pohár víz képes megelőzni a rohamot. Egyszóval aki hajlamos a migrénre, annak érdemes mindig kéznél tartani egy palack vizet vagy egy kulacsot.
  11. Gondolta volna, hogy az étkezések előtt elfogyasztott víz hozzájárulhat a fogyókúra sikeréhez? A közelmúltban zajlott egy kutatás, melyben a résztvevőknek 30 perccel azelőtt, hogy nekiláttak volna az ebédnek, fél liter vizet kellett meginniuk. 12 hét elteltével az étkezés előtti vízivók súlya mintegy másfél kilóval kevesebb lett! Ennek magyarázata, hogy a víz felgyorsítja a zsírbontás folyamatát és képes eltelíteni – mindezt úgy, hogy nem tartalmaz kalóriát.
  12. Agyunk körülbelül háromnegyed része folyadék – ennek tükrében nem meglepő, hogy hidratáltsági állapotunk erősen kihat agyi funkcióinkra. Amennyiben testünkben a folyadék szintje valamilyen okból lecsökken, az agyi erek összehúzódnak. Mindez hatással lehet a rövid távú memóriára, a figyelemre és az állóképességre. Ha fáradtnak, dekoncentráltnak érzi magát, ne a koffeintartalmú italokat hívja segítségül: egyszerű vízivás is segíthet.

Honnan tudhatjuk, mennyi víz az elég?

A kutatók szerint egy egészséges felnőtt nő számára 2,7–3 liter, egy felnőtt férfinek pedig 3–3,5 liter folyadékbevitel szükséges naponta. Ez tartalmazza az ételekkel bevitt folyadék mennyiségét is. A leírt adatok irányadó mértékűek, az egyéni szükségletünket nagyban meghatározza egészségi állapotunk, aktivitásunk mértéke, valamint környezetünk (főként a hőmérséklet és a páratartalom) is. A vese-, szív- és anyagcsere-betegségben szenvedők a napi folyadékfogyasztási mennyiség tekintetében kövessék kezelőorvosuk utasítását.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Felhasznált irodalom: Best Times to Drink Water (WebMD)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.