Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni
Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeiről az angol Nutritional Bulletin számolt be.
Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak. A tojásevés kritikája először a XX. század elején hangzott el, amikor a koszorúér-betegség állatkísérletes adatai megjelentek. A kísérleti nyulakat és patkányokat zsírban, koleszterinben dús ételekkel táplálták. Az erek elzsírosodása hamar bekövetkezett, de ennek oka főleg a telített zsírok adagolása volt.
Újabb tanulmányok igazolták, hogy a "rossz" (LDL) koleszterin mellett a tojás a "jó" HDL-koleszterin vérszintjét is emeli és a kettő egyensúlya kedvező lehet, ha valaki nem egyszerre akar egy tucatnyi tojást megenni. Tavaly egy vizsgálat kimutatta, hogy ha valaki vigyáz a testsúlyára, sőt éppen fogyni igyekszik, napi két tojás elfogyasztására a koleszterin szint nem lesz magasabb.
Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni. Ez a diéta az Egyesült Államokból indult el, ahol túlsúllyal küszködő emberek építették be étrendjükbe a tojást, mert az kitűnően laktat és nincs szükség túl sok evésre. Egy közepes méretű tyúktojás csupán 80 kilókalória, vagyis alig több, mint egyetlen deka tejcsokoládé.
Tény, hogy a sok "rossz" koleszterin a vérben a koszorúér-betegség és az infarktus jelentős kockázati tényezője, de az is tény, hogy a vérkoleszterinnek csak egyharmada származik az ételből, kétharmadát az emberi szervezet maga csinálja. A tojásban sok a koleszterin, de a sokkalta veszélyesebb zsírtartalom a tojásban igen szerény, és a benne lévő zsírnak csaknem a fele ártalmatlan telítetlen zsír.
A tojásételekkel kapcsolatos gondok nagy része az elkészítésen múlik. A telített zsírral sütött rántotta angolszalonnával, kalóriabomba reggeli, nem a tojástartalom, hanem a telített zsírtömeg miatt hizlal és emeli a "rossz" koleszterin szintjét.
Az Angol Szívgyógyász Társaság korábban azt javasolta, hogy heti három tojásnál többet ne együnk. Most az új bizonyítékok alapján már nem ír le számokat, csak hangsúlyozza, hogy a tojás a jól kiegyenlített, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, vegyes étrend összetevőjeként visszatérhet mindennapi életünkbe, ételünkbe.
(MTI)