A többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány

MTI
megjelent:

Korunk elhízásjárványának fő okozója nem a kevés fizikai munka és a mozgáshiány, sokkal inkább a túlzott kalóriabevitel. A kérdést számos oldaláról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta, és eredményeit Amszterdamban az elhízásról szóló 17. európai kongresszuson ismertették.

Világunkban jelenleg csaknem egymilliárd ember éhezik, és minden ötödk másodpercben meghal egy gyerek a rossz táplálkozás okozta betegségek következtében Ugyanakkor 1,6 milliárd túlsúlyos nő és férfi él a jómódú országokban, és 400 millió ember ténylegesen kövér.

Ennek okát eddig két tényezőben látták: egyrészt a súlytöbbletet a mozgáshiányos életmóddal, másrészt a felesleges kalóriák elfogyasztásával magyarázták. Boyd Swinburn, a WHO elhízás megelőzésével foglalkozó központjának vezetője és kutatócsoportja 1399, egészséges felnőttet és 953 gyereket vizsgált az Egyesült Államokban, megmérve, hogy mindennapi életükhöz - a gyerekek esetén a növekedést is beleszámítva - naponta hány kalóriára van szükségük.

Több mint 8 kg súlytöbblet

A mezőgazdasági termelés és az esetleges élelmiszerbehozatal adataiból kiszámolták, hogy az amerikaiak 1970-től kezdve átlag hány kalóriát fogyasztottak el, majd ezt összehasonlították azzal a súlytöbblettel, amennyivel az átlagos állampolgárok kövéredtek.

A felnőttek a számítások szerint a mind nagyobb kalóriafogyasztás miatt 10,8 kilóval lettek volna súlyosabbak, de az átlagsúly csak 8.6 kilóval növekedett. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a súlynövekedés döntően a többletkalória következménye, de szerencsére az utolsó harminc évben az amerikaiak többet is mozogtak, ezért nem híztak olyan mértékben, mint az a kalóriatöbblet alapján várható volt.

A gyerekek ugyancsak híztak, de éppen annyival, amennyit a mind nagyobb kalóriafogyasztás magyarázott. A kutatók szerint a több mozgás nagyon ajánlott, de a lényegesen visszafogottabb táplálkozás létfontosságú volna.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.