A szénhidrát-mentes életmód veszélyeket rejt?
Táplálkozási szakértők ajánlása szerint – mint annyi minden esetében – a szénhidrátokkal (és a róluk való teljes lemondással) is ajánlatos csínján bánni: egy kísérlet szerint, negatív egészségügyi következményekkel járhat a szénhidrátok teljes mellőzése.
Számos fogyókúra épül arra az elvre, hogy a fehérjebevitel emelése mellett, teljesen mondjunk le a szénhidrátokról.
A szénhidrátok |
Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye. A szénhidrátok |
Ez a fogyás szempontjából igen hatékony lehet, ám ez a táplálkozási mód – amelyhez például a sokak által követett Atkins-diéta is sorolható – kedvez az artériák elzáródásának, s ezáltal drasztikusan megnő a szívinfarktus és az agyvérzés előfordulásának kockázata –állapította meg az a tanulmány, amely egereken végzett megfigyelések eredményeit összegzi.
A legnagyobb veszélyforrást azonban az jelenti, hogy a szénhidrátok mellőzésével a vér zsírtartalma gyakorlatilag nem változik, s egyéb, a vérképből kiolvasható jelek sem utalnak az erekben, mindeközben vészesen gyarapodó lerakódásokra.
Magas fehérjebevitel mellett több lerakódás
Tévhitek az egészséges táplálkozásról |
Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Lássuk a csapdákat! |
A patinás Harvard Egyetem kutatói, három csoportba osztották kísérleti rágcsálóikat, s közülük az egyik csoportot minimális szénhidrát-fogyasztásra, ám annál több fehérje-bevitelre ítélték.
Az utóbbi társaságba tartozó egerek súlya, a megfigyelés ideje alatt feltűnően kevésbé gyarapodott, mint a másik két normál koszton élő rágcsálócsapaté, ugyanakkor ereikben lényegesen több lerakódást mutattak ki a tudósok, s amikor arra szükség lett volna, a „szénhidrátmentes” egerek érfalának regenerációja sem bizonyult megfelelőnek.
Észrevétlen érelzáródás
Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk? |
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Milyen ételeket együnk? |
A sokat látott harvardi kutatókat az döbbentette meg leginkább, hogy a rágcsálók ereinek lassú, ám fokozatos eltömődését, semmiféle klasszikusnak mondható jel nem előzte meg: a vér zsír-, cukor- és inzulintartalma, valamint az esetleges gyulladásokat leküzdő anyagok mennyisége változatlan maradt.
Mélyreható vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy a szénhidrátmentes táplálékot fogyasztó egerek csontveleje és vére, már két hét után 40 százalékkal kevesebb, úgynevezett endotheliális őssejtet (EPC-t) tartalmaz.
További cikkeink |
Utóbbiak a csontvelőben képződnek, s az érfal regenerációjában, valamint növekedésében játszanak kulcsfontosságú szerepet.
További megfigyeléseinkben arra keressük a választ, hogy az eddigi rágcsálókon elvégzett vizsgálatok, mennyiben vonatkoztathatók az emberekre is, ám a szénhidrátokat teljesen mellőző drasztikus táplálkozási móddal, addig is ajánlatos óvatosabban bánni – tanácsolják a Harvard szakértői, a „PNAS” című tudományos folyóirat oldalain megjelent cikkükben.
(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)