Zsírok és olajok - Táplálkozási tanácsok

nagyranovok.hu
megjelent:

Zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az szervezet mindennapi működéséhez szükséges energia egy részét. Energiaszükségletünk 30 százalékát, a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni

.A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az szervezet mindennapi működéséhez szükséges energia egy részét. Energiaszükségletünk 30 százalékát a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni.

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a különböző zsírsavak és más tápanyagok optimális egyensúlyára is. Különösen igaz ez a fejlődésben levő gyermekek étrendjének összeállításánál.

Miért van szükség a zsírokra?

Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Azonban legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból milyen mértékben fogyasztunk, s az is fontos, hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi összetevőkkel is.

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek étrendjének összeállításánál a megfelelő nyersanyagok, így az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek kiválasztása mellett, legalább olyan fontos, hogy az ételek elkészítésekor a kevesebb zsiradék felhasználását igénylő ételkészítési módokat és eszközöket válasszuk.

Zsír helyett használjunk növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, tökmagolaj, hidegen sajtolt olaj), vaj helyett csökkentett zsírtartalmú margarint, vajkrémet. A salátát inkább a kefires, joghurtos, ecetes, vagy olívaolajos öntetekkel locsoljuk meg.

A bő zsírban való sütés helyett pároljunk, süssünk roston, használjunk alufóliát és sütőzacskót, a sovány húsokat, halat minimális olaj használatával teflon edényben süssük.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor
Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Testtömegindex kalkulátor indítása

Mit egyen a gyerek? Táplálkozási tanácsok

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a növényi és állati eredetű zsiradékok energiatartalma, megegyezik (ezért is fontos a mennyiségi korlátozás, ami nem jelent tiltást), de a növényi olajok – zsírsavösszetételük miatt – jóval értékesebbek a szervezet számára.

A fejlődésben levő gyermekek táplálkozásában az elfogyasztott zsírsavak mennyisége, minősége mellett elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, ásványi anyagok és vitaminok is.

Ezen tápanyagok optimális egyensúlya biztosítja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást. Ennek ismeretében, táplálkozásuk alapját a rostokban gazdag gabonafélék jelentsék, ez után sorrendben a legnagyobb mennyiséget a zöldség- és gyümölcsfélék tegyék ki, majd a tej és tejtermékek és a húsok, húskészítmények következzenek.

Végül, a legkevesebbet, a szervezet számára kisebb mennyiségben szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségekből és az édességekből ajánlott fogyasztani. Természetesen, a tápanyagok optimális egyensúlya esetén is fontos a fejlődésben lévő gyermek egészségéhez a mindennapi testedzés, a játékos testmozgásban gazdag életmód.

Tévhitek a zsírokról és az olajokról

A zsír a legnagyobb energiát képviselő tápanyagunk, s egyben jól raktározható energiaforrásunk. Általánosságban javasolható, hogy az energia bevitel 15-30 %-a származzon a zsírok energiájából.
Tévhitek a zsírokról és az olajokról

(nagyranovok.hu)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Tudatos Vásárlók Egyesülete
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Szülész-nőgyógyász, Endokrinológus

Debrecen