Diéta, ami a vérnyomást is csökkenti

MTI
megjelent:

A diétás tanácsadásra rendszeresen járók - akik az órák legalább négyötödére elmentek - az átlagosnál többet fogytak, testsúlyuk mintegy 15 százalékát adták le. A magas vérnyomással élő embereknek, alacsony szénhidráttartalmú diétát ajánl egy most közzétett amerikai tanulmány.

Azoknak a magas vérnyomással élő embereknek, akik testsúlyukat csökkenteni szeretnék, az alacsony szénhidráttartalmú diétát ajánlja egy most közzétett amerikai tanulmány.

A vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?>>

A tanulmányban részt vevő, 146 túlsúlyos és elhízott emberből álló csoport egyik fele csökkentett szénhidráttartalmú, másik fele alacsonyabb zsírtartalmú diétát vezetett be, utóbbiak orlisztát-hatóanyagú szert is szedtek a fogyás elősegítésére.

Kiderült, hogy a szénhidrátszegényen étkezők vérnyomására, jobb hatással volt a diéta. 48 hét elteltével, az első csoport tagjai átlagosan 9,5 százalékot vesztettek testsúlyukból, míg a második csoport tagjai 8,5 százalékot.

Hasonló mértékben csökkent a két csoportban lévők koleszterinszintje is, ám a vérnyomást tekintve jobban jártak az alacsony szénhidráttartalmú diétával fogyók.

Ezen csoport tagjainak, mintegy 6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomás értéke (például a 130/80 számpárból az első érték) és 4,5 százalékkal a diasztolés értéke (a második szám).

A gyógyszer segítségével, alacsony zsírtartalmú diétával fogyó emberek vérnyomása, viszont lényegében változatlan maradt.

Az is kiderült a tanulmány során, hogy a diétás tanácsadásra rendszeresen járók - akik az órák legalább négyötödére elmentek - az átlagosnál többet fogytak, testsúlyuk mintegy 15 százalékát adták le.

A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című szaklap legfrissebb száma ismerteti.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.