Az alacsony szénhidráttartalmú diéta hatása - Kutatás
Az eddigi egyik leghosszabb idejű összehasonlítás szerint, az alacsony szénhidráttartalmú diétával, körülbelül ugyanolyan mértékű fogyás érhető el hosszabb távon, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel, ám előbbi jobb lehet a szív egészsége szempontjából.
Amerikai kutatók eredményeiket az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat augusztus 3-i számában hozták nyilvánosságra. A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnőttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt.
Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek |
Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel! Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek>> |
A tesztalanyok kétharmada nő, egyharmada férfi volt. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.
A tanulmány végére, mindkét típusú étrenddel, testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevők, a fogyás mértéke, tehát nagyjából megegyezett a két csoportban.
Különbség mutatkozott viszont, az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezető, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévő embereknél.
(MTI)