Hogyan ne hízzon karácsonykor? Tanácsok az ünnepi kilók ellen
A fogyókúra az év bármely más szakában is nehéz, ám az ünnepekkel járó stressz, valamint a kalóriadús ünnepi ételek különösen megnehezítik azt. A legtöbb ember átlagosan fél-egy kg-ot hízik ez idő alatt.
Fontos, hogy meghatározza előre a célját és reális célt tűzzön ki, amit sikerrel el is érhet. Többféle stratégia létezik. Egyesek az ünnepek alatt is folytatják a diétájukat és edzésprogramjukat, azaz a fogyás folytatására törekszenek. Mások azonban lazítanak kicsit az étrendjükön, és azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy az ünnepi időszakban is legalább őrizzék meg jelenlegi testsúlyukat. Általában 200 extra kalória az a mennyiség, amit egy fogyókúrázó úgy fogyaszthat el, hogy fenntartja vele aktuális súlyát.
A testsúly fenntartására nincsenek olyan általános szabályok, melyek mindenki számára egyformán működnek, ám az alábbi tanácsok segítségével mindenki tudatosabban kerülheti el a plusz kilókat eredményező helyzeteket.
Étkezések alatt
Nincsenek tiltott ételek, kis mennyiségben bármi fogyasztható, ugyanakkor ezek mennyisége és időzítése a döntő.
1. Kis adagok - Segíthet, ha ebéd és vacsora során kisebb adagokat szed, hiszen minél nagyobb mennyiségű étel van felszolgálva, hajlamosak vagyunk annál többet enni, még abban az esetben is, ha nem szeretjük az adott ételt, vagy nem vagyunk éhesek.
2. Ékezések száma - A napi ötszöri étkezés karácsonykor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számít! Ezzel a módszerrel nem maradunk ki az ünnepi finomságokból, ugyanakkor segít elkerülni a rendszeres nassolást. Ne maradjon ki a reggelizés, ez felmérések szerint valójában fokozza a súlytöbbletet.
3. Az ételek sorrendje - A főétel előtt elfogyasztott kalóriaszegény saláta vagy zöldség csökkenti az energiadúsabb fogásokból elfogyasztott mennyiséget, hiszen nem ilyenkor nem éhesen kezdünk hozzá a fő fogásokhoz. Olyan előételt válasszon, mely segít abban, hogy meglegyen az ajánlott napi 5-10 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztása.
4. Szedje ki tányérra! Sokkal nehezebb követni, miből mennyit evett, ha azt a nagy közös tálról falatozza a többiekkel, vagy a zacskóból eszi. Éppen ezért, legyen szó snackről vagy bármi másról, mindig szedje ki tányérra és onnan fogyassza el!
5. Étkezzen lassan! Gyakran hajlamosak vagyunk gyorsan elfogyasztani az ételt, így nem jut időnk arra, hogy észleljük, jól laktunk. Egyen lassabban, élvezzen minden egyes falatot, így kisebb az esély arra, hogy többet fogyasszon annál, mint amire ténylegesen szüksége van. Mindig várjon 15 percet, hogy megbizonyosodjon arról, tényleg szeretne még egyszer szedni az ételből.
6. Ha nem ízlik, ne egye! Miért vinne be olyan kalóriát a szervezetébe, mely még csak nem is okoz örömet? Amennyiben nem igazán ízlik egy étel, ne egye meg!
7. Vigyázzon az alkohollal! - A bor és a pezsgő is sok kalóriát tartalmaz, de ez nem jelenti azt, hogy nem koccinthat az ünnepek alatt. A borok és sok más ital is keverhető kétharmadnyi vízzel, vagy szódavízzel, ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a bevitt kalóriamennyiség.
8. Egy pohár víz étkezések előtt - Az étkezés elején elfogyasztott vízzel hamarabb kialakul a jóllakottság-érzés, csökkenthető.
Két étkezés között
9. Mozogjon! Még az ünnepek alatt is próbáljon meg napi 30-60 percet mozogni, a rendszeres testmozgás biztos módja a súlygyarapodás elkerülésének. A friss levegőn folytatott séta is egészséges, rossz idő esetén pedig telefonos alkalmazások támogathatják az otthoni edzést.
10. Mérje rendszeresen a súlyát! Legalább hetente egyszer érdemes megmérni a testsúlyát, az ünnepek alatt sűrűbben is. Ez egyrészt visszajelzést jelent az esetleges súlyváltozásról, másrészt segít tudatosítani a célokat. A mérés történjen ez reggel, hólyagürítés után – ha mindig ugyanakkor méri magát, reális képet kap arról, mikor kell visszafogni a kalóriákat és többet mozogni.
Vendégségben
11. Sose menjen éhesen az ünnepi összejövetelekre! Mielőtt elindulna, kapjon be valami könnyű falatot. A proteinekben gazdag ételek, mint a túró, mogyorófélék, vagy csirke segítenek abban, hogy később csak keveset egyen.
12. Ajánlja fel, hogy visz harapnivalót! A vendéglátónak is örömet okoz ezzel, és legalább biztosan lesz legalább egy alacsony kalóriatartalmú fogás.
Ajánlott ételek |
|
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító, WebMD, MDOSZ
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus