Diéta irritábilis bél szindrómában szenvedőknek
Nem egyszerű megtalálni a helyes étrendet az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek, hiszen bizonyos ételek hatására a tünetek erősödhetnek, ám az azokat kiváltó élelmiszerek listája egyénenként változhat.
A téma cikkei |
5/1 Az irritábilis bél szindróma (IBS) |
Mi az irritáblis bél szindróma, és melyek a tünetei?
Az irritábilis bél szindrómát (IBS) gyakran hasi fájdalomként és kellemetlen, megváltozott székelési szokásként jellemzik, mivel általában hiányoznak az egyéb orvosi tünetek. Az IBS-ben szenvedő betegek, gyakran számolnak be túlzott gázképződésről, puffadásról, hasmenésről vagy székrekedésről.
Hogyan lehet megkülönböztetni a normál emésztési problémákat az orvosi segítséget igénylőtől?
Bizonyos élelmiszerek fogyasztása után, mint a bab, és az aszalt szilva, a legtöbb ember tapasztal bizonyos gyomor- és bélrendszeri hatásokat. Bizonyos mennyiségű gázképződés teljesen normális és egészséges. Átlagosan naponta 14 alkalommal szellentünk.
A székletürítési gyakoriságban bekövetkező bizonyos fokú változás is normális. Ugyanakkor ha mindez hasi fájdalommal, vagy jelentős változással jár (akár a székelési szokásokat, akár a bélgáz termelést illetően), forduljon orvoshoz! Fontos, hogy kizárják egyéb egészségügyi probléma fennállásának lehetőségét, különösen, ha a következők valamelyikét is tapasztalja:
- vér vagy genny a székletben,
- vastagbélrák előfordulása a családban,
- lisztérzékenység,
- láz,
- alultápláltság,
- olyan tünetek, melyek zavarják a nyugodt alvásban,
- a tünetek 50 év felett jelentkeznek,
- érezhetően kitapintható csomó,
- akaratlan testsúlyvesztés.
Részletesen Az irritábilis bél szindróma és tünetei
Lehet csak diétával szabályozni az IBS-t?
A hasmenéssel társuló IBS elsődleges kezelési formája a diéta. A székrekedést nehezebb csak étrendváltoztatással kezelni. Az invazív kezelés egyéb formái közé tartozik még a fizikális terápia, illetve a stresszkezelési módszerek elsajátítása, mivel a legújabb tanulmányok szerint az elme és bélrendszer közötti kapcsolat nagyon is valós.
Minden ember egyedi, így mindenki másra érzékeny. Általánosságban azonban elmondható, hogy a magas zsírtartalmú, olajban sült, túl fűszeres ételek, az alkohol, a koffein és a tea is problematikusak lehetnek. Egyes élelmiszerek, mint a bab, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, borsó, hagyma okozhatnak kellemetlenséget a gasztro-intesztinális traktusban, puffadás, gázképződés és hasi fájdalom formájában.
Mi a legjobb diéta IBS esetén?
Sajnos nem létezik olyan diéta, mely mindenki számára egyformán megfelelő, mivel az IBS diéta erősen személyre szabott. Ugyanakkor vannak bizonyos általános irányelvek.
A székrekedésben szenvedők számára, nőknél a napi 25 gramm, míg férfiaknál a napi 38 gramm magas rosttartalmú étrend a leghatásosabb. Náluk fontos, hogy annyi rostot fogyasszanak, amennyit csak tolerálni tud a szervezetük, és megértsék, hogy bizonyos mértékű bélgáz termelődés az egészséges bélmunka jele. A kihívást az jelenti, hogy olyan étrendet találjanak, ami a magas rostbevitel mellett, nem jár puffadással és hasi fájdalommal.
A napi háromszori nagyobb étkezés helyett, inkább egyen többször, de kevesebbet! Ami igazán fontos az az, hogy azonosítani tudja azokat az élelmiszereket, amelyek a tüneteit okozzák. Ehhez a legmegfelelőbb módszer, ha 1-2 hetes próbaidőre csökkenti az étrendjében az egyszerű szénhidrátokat, beleértve az alkoholt is, a fruktózt, laktózt és galaktopiranozil tartalmú ételeket. Ezt követően hetente egy-egy élelmiszert újra az étrendbe iktatva könnyen kiderül, mi okozza a tüneteket.
Fogyasszon laktózmentes, vagy csökkentett laktóz tartalmú élelmiszereket, kis adag bogyós gyümölcsöt és citrusfélét, burgonyát, rizst, kukoricát, sovány húsú baromfit, halat, salátákat és növényi alapú olajokat. Édességekben csak kevés cukor, méz tolerálható jól. Próbáljon meg változatosan, színesen étkezni. Ne feledje, kis adagban a szervezet mindent jobban tolerál.
A gluténmentes diéta jó választás IBS esetén?
A gluténmentes étrend manapság a legkülönbözőbb állapotok esetén is népszerű. A glutén kiküszöbölésével a fruktánoktól (egyfajta szénhidrát) is megszabadul, mely leginkább a búzatartalmú ételekben található meg.
Miért van, hogy egyes szénhidrátok problematikusabbak, mint mások?
Bizonyos szénhidrátok fogyasztása gázképződéssel, puffadással, vizes hasmenéssel járhat. A laktóz vagy tejcukor az egyik legismertebb, problémát okozó szénhidrát. Ha a bél nehezen tolerálja a laktózt (különösen nagy mennyiségben, vagy önmagában fogyasztva), az gázosodáshoz, fájdalmas puffadáshoz vezethet.
Probiotikumokkal vagy emésztést segítő enzimekkel csökkenthetők-e a tünetek?
Hosszú távon a probiotikumok alkalmazása segít csökkenteni a tünetek erősségét. A laktáz nevű enzim, például segít a tejcukor és az egyszerűbb cukrok lebontásában az emésztés során. A természetesen fermentált élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, kemény sajtok kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a tej, és jobban tolerálhatók a szervezet számára.
Az IBS-ben szenvedőket veszélyezteti tápanyaghiány?
Egyes IBS-ben szenvedő betegek, teljes ételcsoportokat hagynak ki az étrendjükből a tünetek enyhítése céljából. Ezek a nagyon korlátozott étrendek okozhatnak fogyást, vagy a másik véglet, mikor súlygyarapodást eredményeznek.
Sajnos az is előfordul, hogy minél egészségesebben étkeznek (sok gyümölcs, rost, teljes kiőrlésű gabona, tej), annál rosszabbul érzik magukat, ezért lemondanak ezekről az élelmiszerekről. Mindez vitamin és ásványianyag-hiányt okozhat a szervezetben, ezért fontos, hogy dietetikus szakember segítségét kérje, ha úgy érzi, nem boldogul a megfelelő étrend kialakításával.
Kapcsolódó Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos