Oxikoleszterin - a legveszélyesebb koleszterin?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Szívünk és ereink számára egy, ma még kevéssé ismert koleszterin jelenti a legnagyobb fenyegetést: az oxikoleszterin. A sütés folyamata által az ételbe kerülő, valamint számos készételben már eleve meglévő ún. szuperzsír egykönnyen eláraszthatja szervezetünket.

A magas koleszterinszint, amelyben a köznyelvben csak rossz koleszterinnek nevezett LDL-rész dominál, különösen magas kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából.

A hong kong-i Kínai Egyetem kutatói, emellett a koleszterin egy olyan formájára hívják fel a figyelmet, amely az eddigi vizsgálatok szerint, jóval nagyobb veszélyt jelent az eddigieknél: az oxikoleszterinre.

Az anyag akkor képződik, amikor az oxigén koleszterinnel találkozik. Az oxidációs folyamat, leggyakrabban az élelmiszer különösen magas hőmérsékletre való hevítése során megy végbe, ennek megfelelően a grillezett/sült húsok, sült burgonya jelenti a legnagyobb fenyegetést, ám az élelmiszeripar számára előállított transzzsírok, és keményített növényi olajok is veszélyforrásnak számítanak, így az oxikoleszterin számos készételben felbukkan.

A Zhen Yi Chen-vezette kutatók, kísérletükben oxikoleszterinben gazdag táplálékkal etették kísérleti hörcsögeiket, míg a kontrollcsoport e zsírfajtától mentes kosztot kapott.

Veszélyes szuperzsírfogyasztás

A szuperzsír fogyasztásának meg is lett az eredménye: az oxikoleszterint „majszoló” rágcsálók koleszterinszintje, mintegy 22 százalékkal bizonyult magasabbnak a mérés során, mint a kontrollcsoport tagjai esetében mért.

Emellett az artériáikban is több zsírlerakódást mutattak ki a tudósok, amelyek előbb utóbb az erek elzáródását okozhatják – az összes vele járó jelenséggel, mint trombózis, szívinfarktus, vagy agyvérzés.

Pontosan ebben, az artériák funkciójának ellehetetlenítésében látja Zhen Yi Chen is a legnagyobb fenyegetést, mivel az oxikoleszterin jelenléte miatt, az érfalak gyorsan elveszthetik természetes elasztikusságukat, s ez magas vérnyomás kialakulásához, vérkeringési problémákhoz, s végső soron szívinfarktushoz, vagy agyvérzéshez vezethet.

(WEBBeteg - K.J.)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

Budai Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta; Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest