Oxikoleszterin - a legveszélyesebb koleszterin?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Szívünk és ereink számára egy, ma még kevéssé ismert koleszterin jelenti a legnagyobb fenyegetést: az oxikoleszterin. A sütés folyamata által az ételbe kerülő, valamint számos készételben már eleve meglévő ún. szuperzsír egykönnyen eláraszthatja szervezetünket.

A magas koleszterinszint, amelyben a köznyelvben csak rossz koleszterinnek nevezett LDL-rész dominál, különösen magas kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából.

A hong kong-i Kínai Egyetem kutatói, emellett a koleszterin egy olyan formájára hívják fel a figyelmet, amely az eddigi vizsgálatok szerint, jóval nagyobb veszélyt jelent az eddigieknél: az oxikoleszterinre.

Az anyag akkor képződik, amikor az oxigén koleszterinnel találkozik. Az oxidációs folyamat, leggyakrabban az élelmiszer különösen magas hőmérsékletre való hevítése során megy végbe, ennek megfelelően a grillezett/sült húsok, sült burgonya jelenti a legnagyobb fenyegetést, ám az élelmiszeripar számára előállított transzzsírok, és keményített növényi olajok is veszélyforrásnak számítanak, így az oxikoleszterin számos készételben felbukkan.

A Zhen Yi Chen-vezette kutatók, kísérletükben oxikoleszterinben gazdag táplálékkal etették kísérleti hörcsögeiket, míg a kontrollcsoport e zsírfajtától mentes kosztot kapott.

Veszélyes szuperzsírfogyasztás

A szuperzsír fogyasztásának meg is lett az eredménye: az oxikoleszterint „majszoló” rágcsálók koleszterinszintje, mintegy 22 százalékkal bizonyult magasabbnak a mérés során, mint a kontrollcsoport tagjai esetében mért.

Emellett az artériáikban is több zsírlerakódást mutattak ki a tudósok, amelyek előbb utóbb az erek elzáródását okozhatják – az összes vele járó jelenséggel, mint trombózis, szívinfarktus, vagy agyvérzés.

Pontosan ebben, az artériák funkciójának ellehetetlenítésében látja Zhen Yi Chen is a legnagyobb fenyegetést, mivel az oxikoleszterin jelenléte miatt, az érfalak gyorsan elveszthetik természetes elasztikusságukat, s ez magas vérnyomás kialakulásához, vérkeringési problémákhoz, s végső soron szívinfarktushoz, vagy agyvérzéshez vezethet.

(WEBBeteg - K.J.)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

Budai Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta; Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő