A csoki árt a csontoknak?
A csokoládé egyik előnye, hogy flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik a csontokat, lassítják a csontritkulást. Azonban lehetséges volna, hogy a csoki többet árt, mint használ csontjainknak?
Jonathan M. Hodgson és társai azt vizsgálták, vajon kálciumpótlással megelőzhető-e idősebb nőknél a csontok ásványianyag vesztesége, mely a csontok gyengülését és a törések kockázatának növekedését okozza.
A tudósok az étrend hatására voltak kíváncsiak mintegy ezer, véletlenszerűen kiválasztott, korosodó nő esetében. A csokoládé volt a vizsgált ételek egyike, mind szilárd, mind folyékony állapotában. A csoki flavonoidjaitól azt várták, hogy növeli a kálcium beépülését a csontokba. A folyamatot csontsűrűségmérő röntgennel követték nyomon.
Nem várt eredmény
A kutatók várakozásaival ellentétben azoknak a nőknek, akik az átlagosnál több csokoládét fogyasztottak (több mint egy csésze kakaót vagy egy tábla csokit naponta), alacsonyabb volt a csontsűrűsége a kísérletek megkezdése után öt évvel, mint azoknak, akik nem. Ugyanakkor sokkal energikusabbak és meglepő, de vékonyabbak voltak.
Az alacsonyabb csontsűrűséget feltehetően a csokoládé egy másik összetevője, az oxálsav okozza. Az oxálsav megköti a táplálékból (zöldségek, tejtermék) szervezetünkbe jutó kalciumot és gátolja annak felszívódását, így a csokiban való jelenléte megakadályozza, hogy a kálcium egy része valaha is eljusson a csontokba, ugyanakkor az is lehetséges, hogy valami más, a csokoládéhoz nem köthető tényező befolyásolja a kálcium beépülését.
Több magyarázat lehetséges
Egy másik elmélet szerint, a vizsgálatban résztvevő csokoládéfogyasztók valamivel kisebb testsúllyal és testzsírral rendelkeztek, mint azok a nők, akik kerülték a csokit. Különösen idősebb nőknél a magasabb testzsír nagyobb ösztrogénszintet eredményez, mely növeli a csontok kalciumszintjét.
Talán a vizsgálatban részt vevő valamivel súlyosabb, klimaxon túli nőknek, akik kevesebb csokit ettek, eleve magasabb volt a kalciumszint a csontjukban, a magasabb testzsír miatt termelődő többlet ösztrogénnek köszönhetően.
A kérdés az, vajon a kutatás eredménye érvényes-e a fiatalabb korosztályra is? Nehéz erre választ adni, mivel nem ismerjük a pontos okát annak, mi vezetett alacsonyabb csontsűrűséghez azoknál a nőknél, akik több csokoládét fogyasztottak.
Egy dologról biztosan tudjuk, hogy segíti fenntartani, illetve növelni a csontok erősségét, sűrűségét, ezáltal lassítani a csontritkulás folyamatát. Ez nem más, mint a testedzés, mely kétségkívül kellemesebb, mint a csokoládéról való lemondás.
(FH)