Cseresznye a köszvényes rohamok ellen

MTI
megjelent:

A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Arthritis&Rheumatism című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 37 százalékkal csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.

A köszvény az artritisz, az ízületi gyulladás gyakori formája, amely hirtelen fellépő, komoly fájdalommal járó rohamokban támad, ilyenkor az ízületek - különösen a láb ízületei - bedagadnak. A rohamot a véráramban lévő húgysav magas koncentrációja okozza, amely mellett már kristályként kezd kiválni a vegyület urátok formájában az ízületekben és azok körül, valamint a bőr alatt. A köszvény átlagosan az emberek egy százalékát érinti, a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban, mint a nőket.

A mostani tanulmányba a Bostoni Egyetem kutatói 633 köszvénnyel élő, többségükben férfi pácienst vontak be, akiknek életkora átlagosan 54 év volt, és egy éven át követték nyomon egészségüket. A páciensek naplót vezettek tüneteikről, gyógyszerszedésükről és étrendjükről is.

A teljes vizsgálati periódus alatt összesen 1247 köszvényrohamot jegyeztek fel a résztvevők, akiknek 42 százaléka evett cseresznyét vagy cseresznyekivonatot, 58 százaléka nem. Az elemzések azt mutatták, hogy a cseresznyét valamilyen formában elfogyasztók csoportjában 37 százalékkal ritkábban fordultak elő köszvényes rohamok, mint a másik csoportban.

Gyümölcs és gyógyszer együtt: 75 százalékkal kisebb kockázat

Az előnyös hatáshoz két nap alatt mintegy 30 szem cseresznye elfogyasztása elegendő volt, a további cseresznyeevésnek nem találták hasznát a köszvény szempontjából.

Még jobb eredményt értek el a gyümölcs és a gyógyszerek együttes alkalmazásával. Amikor a cseresznyét vagy kivonatát a szokásos köszvénygyógyszer, az allopurinol mellett ették a páciensek, akkor 75 százalékkal kisebb volt a rohamok kockázata ahhoz képest, ha egyiket sem tették.

Megállapításaink azt jelzik, hogy a cseresznye vagy kivonatának fogyasztása csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát - idézte a Yuqing Zhang által vezetett kutatócsoport tanulmányát a BBC hírszolgálata.

(MTI)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szilágyi Annamária

Dr. Szilágyi Annamária

Ortopéd sebész, háziorvos

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus

Budapest