Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.
A téma cikkei - Köszvény |
7/1 A köszvény és tünetei |
A köszvényes diéta
A köszvényes diéta célja a szérum húgysavszint mérséklése a purinfogyasztás csökkentésével, a testtömeg normalizálása, valamint a rohamok kialakulásának megelőzése gyakori, kis étkezésekkel, zsírszegény ételeket fogyasztva.
Az alkoholt (az alkoholmentes sörnek is magas a purintartalma) teljes mértékben ajánlott kiiktatni az étrendből, hiszen rohamot idézhet elő.
A diéta összetétele függ a kiindulási testsúlytól. Ha valaki túlsúlyos, akkor az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg) kell, hogy legyen, de nem szabad koplaló napokat tartani, mert az csak súlyosbítja a betegséget. A fehérjebevitel 0,8-1 g/ttkg (testtömeg kilogramm), és főleg növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjék közül a sovány tejtermékeket ajánlott fogyasztani. A zsírbevitel ne haladja meg a 30 energia százalékot naponta. A zsíros ételek fogyasztása amellett, hogy hizlal, rohamot válthat ki. Szénhidrátokból 3-5 g/ttkg fogyasztása ajánlott egy nap, ezek általában purin ürítő hatásúak.
Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (2-3 liter/nap) csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, teák, gyümölcslevek formájában. Kiváló purinürítők az alkalikus gyógyvizeink (pl. Balfi, Parádi, Salvus), valamint a csalántea.
Életmódtanácsok köszvényes betegeknek |
Bár nem lehet előre megjósolni, hogy mikor alakul ki egy köszvényes roham, mégis van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megelőzni a kialakulását. Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk a panaszok megelőzése érdekében. Az alábbi életmódtanácsok segíthetnek elkerülni a köszvényes roham kialakulását, az már csak ráadás, hogy ezek egyaránt hozzájárulnak a vesebetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is. |
Ajánlott és ellenjavallt élelmiszerek
A purin beviteli mennyisége nem lehet több 100-200 mg-nál. A purintartalom csökkenthető a nyersanyagok előfőzésével. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képezik, emellett tojás (heti 3-4, főleg a fehérje, zsírszegényen elkészítve), kevés sovány hús és húskészítmények adhatóak.
Magas a purintartalma a legtöbb halfélének, a belsőségeknek, az élesztőnek, a füstölt húsoknak, a sertés-, marha-, pulyka-, kacsa- és nyúlhúsnak, a száraz hüvelyeseknek, zöldborsónak, szójának, földimogyorónak és a tenger gyümölcseinek.
A zöldségek és gyümölcsök minden mennyiségben ajánlottak, kivételt képez a szárazbab, lencse, szója, sárgaborsó, zöldbab, sóska, paraj, mivel ezeknek magasabb a purintartalma a többihez képest. A mogyoró, a mandula és a dió fogyasztását magas zsírtartalmuk miatt kerülni kell.
Gabonaipari termékek közül fogyasztható a búzaliszt, rizs, kenyerek (főleg teljes kiőrlésű), abonett, száraz tészták, gabonapelyhek (zabpehely, rizspehely, kukoricapehely). Kerülendők a magas zsír- és cukortartalmú péksütemények (pl. lekváros bukta, croissant, kakaós csiga, tepertős pogácsa stb.).
Receptek köszvényeseknek |
A WEBBeteg receptgyűjteményéből egy kattintással kiválaszthatja a köszvényeseknek ajánlott finom fogásokat a főételektől a desszertekig. |
A húsok közül ajánlottak, de csak kis mennyiségben (napi 30-60 g) a sovány húsrészek, zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve, előfőzve (pl. töltött ételek, rakottak, húsgombócok, felfújtak). Nem ajánlott a füstölt, zsíros húsok, belsőségek, felvágottak, kolbászok, hurkák, kocsonya fogyasztása.
A tej és tejtermékek közül nem javasolt a zsíros tej, zsíros sajtok (pl. trappista, karaván, ementáli, pannónia), tejszín, tejföl, vaj. Lehet fogyasztani a sovány tejet, joghurtot, kefirt, sovány sajtokat (pl. óvári, Medve light), zsírszegény tejfölt, gyümölcsjoghurtot, sovány túrót.
Az étrendben nem szerepelhet húsleves, erőleves, helyette zöldség- és gyümölcslevesek (sovány tejjel elkészítve) adhatóak.
A pörkölteket, vadételeket, halkonzerveket szintén kerülni kell, helyettük vagdalt és húsgombóc fogyasztható zsírszegényen elkészítve, a húst előfőzve, esetleg egy részét zöldséggel helyettesítve. Salátákkal (pl. kefires) és sűrítés nélküli főzelékekkel (angolos, franciás) lehet változatosabbá tenni az étrendet, emellett főtt vagy héjában sült burgonya, főtt tészta, párolt rizs zöldségekkel adható köretnek.
Desszertként olyan édességeket célszerű választani, amelyeknek magasabb az értékes tápanyagtartalma (pl. gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt). Cukor helyett édesítőszereket használjanak édesítésre.
Nagyon magas 150mg/100g vagy e feletti | Magas purintartalmúak 75-150mg/100g | Közpes purin tartalmúak 40-75mg/100g | Alacsony purintartalmúak 40mg/100g alatt |
borjúmirigy spárga belsőségek élesztő húskivonatok pecsenyelé csirkemell liba szardínia kagyló pisztráng hering halikra lazac tonhal makréla, garnéla füstölt húsok füstölt halak napraforgómag földimogyoró mazsola szárnyasok és halak bőre | sertés marha borjú birka pulyka csirkecomb kacsa nyúl, őz, szarvas szalonna virlsi kolbászfélék füstöltsonka szalámifélék tőkehal fogas ponty szárazbab sárgaborsó, lencse szója mák | angolna lepényhal zöldborsó karfiol brokkoli zöldbab paraj, tofu gabonapelyhek | fehér liszt és ezekből készülő termékek eddig nem sorolt zöldségek gyümölcsök tojás tej kefir, joghurt, sajtok tejföl túró vaj burgonya pisztácia kókusz dió, mandula rizs olaj, margarin méz cukor |
Tovább A köszvény hosszú távú szövődményei
Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőink: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember;
További felhasznált forrás: Dr. Holjencsik Tamás, érsebész főorvos - Vanderlich Egészségcentrum