Parkinson-kór: D-vitaminnal megelőzhető?
A kutatók összefüggést mutattak ki a magasabb D-vitamin szint és Parkinson-kór csökkent kockázata között Finnországban, ahol a kevés napfény gyakran a tápanyag krónikus hiányát eredményezi.
A helsinki Országos Egészségügyi Intézet kutatói azt feltételezték, hogy a Parkinson-kórt a folyamatosan elégtelen D-vitamin szint okozhatja, ami a dopaminerg neuronok krónikus megfogyatkozásához vezet az agyban. A kutatók szerint a főként a nap ultraibolya sugárzása és néhány élelmiszer útján a szervezetbe jutó D-vitamin jelentős szerepet játszik a csontok egészségének biztosításában, és összefüggésben állhat a rákkal, a szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel is.
Az Archives of Neurology júliusi számában közzétett finn tanulmány 3173 Parkinson-kórtól mentes 50 és 79 év közötti finn férfit és nőt vizsgált 1978 és 2007 között. A vizsgálat végére 50 résztvevőben alakult ki a betegség. A többi potenciális tényező, például a testmozgás és a testtömeg-index figyelembe vétele után az derült ki, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkezők esetében 67 százalékkal volt alacsonyabb a Parkinson kockázata, mint azok esetében, akik a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkeztek.
A kutatók nem szolgáltak magyarázattal arra nézve, hogyan befolyásolja a D-vitamin a Parkinson-kór kockázatát, de elmondták, hogy a tápanyag az antioxidáns tevékenységek, a kalciumszint szabályozása, a méregtelenítés, az immunrendszer modulálása és az idegsejtek elektromos vezetőképességének javítása révén védőhatást fejt ki.
A szakemberek azt is hozzátették, hogy a vizsgálatot Finnországban végezték, egy olyan országban, ahol a napfény behatása korlátozott, ezért a népesség nagy részében állandóan alacsony a D-vitamin szintje, az optimális szint körülbelül fele.
(Medipress)