4 szokás, amelyek segítenek megőrizni izmai egészségét

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Már a 30-as évek alatt is érdemes odafigyelni az izmok és ízületek egészségére, hiszen ebben az időszakban hirtelen kezdik megérezni az emberek azokat az öregedési folyamatokat, amelyek a testük ezen pontjain jelentkeznek először. (x)

Térdfájdalmak, izomfájdalmak, meghúzódott izmok, egyre gyakoribbgörcsök. Csak néhány probléma, amelyek gyakoribbak lehetnek az életben, ha valaki nem fordít kellő figyelmet a megelőzésre és teste karbantartására.

Miért felelősek az izmok és az ízületek?Miért felelősek az izmok és az ízületek?

Az izom a szervezet azon szövete, amelynek elsődleges célja, hogy az energiát– amelyet a tápanyagokból nyer – mechnaikai energiává alakítsa át. Ígylesz képes az emberi test a mozgásra, a helyzetváltoztatásra, de a belső szervek és a záróizmok mozgását is ez teszi lehetővé.

Az ízületek felelősek a mozgás rugalmasságáért és terjdeleméért, illetve irányáért is. Ha pedig az ízületek elhasználódnak, a felszínét művi implantátum, másnéven térdprotézis beültetésével lehet helyettesíteni, hogy a térd mozgása újra lehetővé váljon.

Mik a gyenge ízületek és izmok leggyakoribb jelei?

A gyenge ízületeknek és izmoknak több jele is van. Többek között egyre nehezebb lesz a mozgás, egyes mozdulatok kifejezetten fájdalmassá válnak. Ez azt jelenti, hogy az évek előrehaladtával– vitaminok, megfelelő étkezés, mozgásszegény életmód nélkül – az addig könnyen elvégezhető feladatok jóval bonyolultabbá válnak, hiszen a legtöbb dologhoz, tevékenységhez a mozgás is szükséges. Fájdalmasabb jelei közé tartozik az ízületi gyulladásvagy éppen a gyakoriizomgörcs, amelyek szintén szimbiózisban vannak az életmóddal.

Mely 4 szokás segít megvédeni az ízületeket és az izmok egészségét?

Bármennyire klisés, de a csodaszerek, szérumok és egyéb újdonságok kicsit sem érhetnek fel a legegyszerűbb és jól bevált módszerekkel, amelyek valóban segítenek az izmok és ízületek egészségénekés rugalmasságának megőrzésében, és persze védelmében.

1. Rendszeres mozgás

Heti legalább 2-3 alkalom aktív sportolás nagyszerű hatással tud lenni a test ezen részeire. A sport feszesen, rugalmasan és erősen tartja mind az izmokat, mind az ízületeket. Természetesen a túlzásba vitt erősítő edzések is képesek fájdalmat előidézni, ezért célszerű betartani a heti maximum 3 alkalmat, amelyek egy, illetve másfél órás edzések legyenek.

2. Fehérjepótlás

Nem hiába mondják, hogy az izomnöveléshez fehérjében gazdag táplálkozásra van szükség. A fehérjében található tápanyagok – akárcsak maga a sportolás – 20 különböző aminosavból állnak, amelyek létfontosságúak az izomzat fejlődéséhez. Ezért is fontos, hogy az étrend magas arányban tartalmazzon fehérjét, vagyis proteint.

3. Vitaminok és ásványi anyagok mindennapos biztosítása

A magnézium, kalcium, a C-, E-és B-vitamin pótlása is fontos tényező, ha az izmok és az ízületek karbantartása és hatékonyságának megőrzése a cél. Bár a legtöbbet a táplálékon keresztül is magunkhoz tudjuk venni, nem árt, ha étrend-kiegészítőkkelis figyelünk a megfelelő mennyiség bevitelére.

3. Kevésbé megerőltető mozgásformák választása

Idővel bizonyos sportok inkább megerőltetőek, semmint jótékonyak lesznek a test számára. Ezért az aktív, intenzív mozgást igénylő sportokat érdemes a lassabb, kiegyensúlyozottabb tempót kívánó mozgásformákracserélni. Ilyen a jóga, a pilates vagy éppen az úszás. Mindegyik az izmok és ízületek nyújtását és feszesen tartását támogatja.

4. Szükség esetén térdprotézis beültetése

Általában ez a végső megoldás, ugyanakkor rengeteg jó hatással tud bírni - már, ami a mozgást és a fájdalmakat érinti. Térdprotézisre leggyakrabban a térd időskori kopása vagy annak megbetegedései esetén van szükség. De egyes esetekben egy baleset, többszörös ízületi gyulladás, ficamok és porckárosodás miatt is sor kerülhet a beültetésére. A térdprotézis beültetése után a betegek nagy százaléka lesz elégedettebb, hiszen jóval kisebb fájdalmat éreznek, de akár teljesen meg is szűnhetnekezek a panaszaik.

Mikor tanácsos orvoshoz fordulni?

Szerencsére nem kell egyből kétségbeesni, ha fájdalmat érez valaki a teste bizonyos pontjain, de ha a fizikai teljesítmény hirtelen kezd romlani, ha több napja vagy több hete nem múló ízületi- vagy izomfájdalmak jelentkeznek, illetve görcsök vagy nehézkes mozgás lép fel, mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost, aki átirányítja önt a megfelelő szakorvoshoz a pontos diagnózis érdekében.

Érdemesrendszeresen felmérnitestefizikai állapotának egészségét. Végül, de nem utolsó sorban törekedjena megelőzésre, hogy az öregedéssel járó változások minél később és minél enyhébb hatással következzenek be. A fenti szokások betartásával izmai és ízületei egészségének megőrzéséhez egyaránt hozzájárul. Rendszeres mozgással és minőségi tápanyagokban gazdag táplálkozással máris sokat tehet egészségéért, ha pedig a helyzet megkívánja, térdprotézis beültetése segíthet újra kényelmes mindennapokat teremteni.

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szilassy Tekla
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.